Meninger

Pressefriheten trues i Sør-Afrika

Press fra mediene bidro i sin tid til at Sør-Afrikas apartheidregime måtte kaste inn håndkleet. Nå frykter sørafrikanske medieledere at ANC skal begrense pressefriheten, skriver Jon Magne Lund.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mye går bedre i Sør-Afrika. Statistikken viser at nå er 12 prosent svarte over 20 år uten formell skolegang, i 1996 var det dobbelt så mange. Stadig flere – nå 89 prosent – har tilgang til vann lagt i rør, og 70 prosent lever i ordentlige hus.

Regjeringspartiet ANC har med andre ord levert en del av varene. Rett nok klager deler av befolkningen, som nå har vokst til 48,5 millioner. De klager over at utviklingen bort fra apartheidregimets elendighet går altfor sakte. Dessuten vokser forskjellene mellom fattige og rike. Samholdet trues når fattige svarte ser hvordan mange av deres «egne» kommer lett til digre luksusboliger og biler. Spenningene i samfunnet stiger. Den høye kriminaliteten henger sammen med dette.

Pressen er naturlig nok opptatt av privat og offentlig korrupsjon og kriminalitet, ikke minst det siste. Og her er nok å ta av. En journalist jeg snakket med nylig i Cape Town, sa at 28.000 statsansatte har snytt sin arbeidsgiver. Fristelsen er stor til å sluse en liten del av den enorme pengestrømmen som går til gjenoppbygning inn i egen lomme.¿

Pressefolk anklager president Thabo Mbeki for å beholde svake eller korrupte statsråder og offentlige ansatte på høyt nivå, så sant de støtter ham. Mens han sier ja til å straffe korrupte som ikke tilhører hans klikk. Det siste eksemplet er anklagene mot nasjonens politikommissær Jackie Selebi for illegale forbindelser med ledende kriminelle elementer i Sør-Afrika. Det er snakk om store beløp som Selebi skal ha mottatt, og Afrikas ledende ukeavis Mail&Guardian mener å ha dokumentert korrupsjonen godt. Så skjer det at Thabo Mbeki suspenderer landets sjefanklager Vusi Pikoli som ville etterforske Selebi og korrupsjonsanklagene. Hva har presidenten å skjule? spør pressen.

Like alvorlig er truslene om å arrestere en av landets mest fremtredende sjefredaktører, Mondli Makhanya i Sunday Times. Hans avis har avslørt at helseminister Manto Tshabalala-Msimang har store alkoholproblemer. Han har også vært involvert i kriminalitet. Redaktøren og avisen er under sterkt press fra fremtredende politikere som påstår at avisen har benyttet seg av opplysninger som er stjålet. De sier også at når Sunday Times trykker slike historier, bidrar de til å sverte Sør-Afrikas rykte internasjonalt.

Mange som tidligere støttet Mbeki fullt ut, er nå skuffet over ham. En redaktør jeg snakket med i Johannesburg, sa at Mbeki er kilden til de problemer som mediene nå erfarer. De påpeker også sammenhengen mellom saker som angår presse- og ytringsfriheten og den pågående maktkampen i ANC mellom Mbekis fløy og utfordreren Jacob Zuma. Zuma ligger godt an til å bli landets neste president. Han har også vært anklaget for korrupsjon og gjorde seg herostratisk berømt da han besvarte anklagene for å ha voldtatt og hatt ubeskyttet sex med en kvinne han visste var hivpositiv. Han hevdet at samleiet var frivillig og at han tok en dusj etterpå for å unngå å bli smittet... Zuma har hatt et anstrengt forhold til pressen etterpå, for å si det mildt, og beskylder den for å ha forvoldt alle hans problemer.

I alle fall har ANC i den senere tid snakket om å opprette et tribunal som blant annet skal undersøke om mediene arbeider i nasjonens interesse. ANCs kongress i desember kommer til å få et diskusjonsdokument om dette. Selvsagt har redaktører og mediefolk reagert kraftig negativt på dette, og de frykter at et slikt tribunal skal brukes til å skremme mediene fra å jobbe med saker som ANC opplever som pinlige, eller til reinspikka sensur. Dette er den gamle apartheidtiden om igjen, sier pressens folk. De peker på at regjeringen og ANC truer med statlig annonseboikott av Sunday Times for å få pressen til å holde seg til de positive historiene om det regjeringsbærende partiet.

Thabo Mbeki har utviklet seg fra å være en åpen person som det var lett å komme i kontakt med, til en lukket sjef med nesten keiserlige holdninger. Denne forandringen blir beskrevet som overraskende og meget sørgelig. – ANC vil at vi skal lage våre aviser ut fra det de selv definerer som nasjonale interesser. De forsøker å manipulere mediene, fikk jeg høre fra redaktører i Sør-Afrika.

De forteller om hvordan Nelson Mandela uttalte seg positivt om pressefrihet for tre-fire år siden. Nå er klimaet slik i ANC at Mbeki ikke er en sterk talsmann for denne grunnleggende menneskeretten. Med Zuma som president, frykter mange at alt vil bli meget verre.

Jon Magne Lund,redaktør

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger