Meninger

Over grensen

Det finnes visse ting man ikke spøker med, bare spør Jens Stoltenberg. På landsmøtet til det svenske sosialdemokratiske partiet dro han en spøk om den norske EØS-avtalen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stoltenbergs humoristiske poeng gikk ut på at det eneste positive med EØS-avtalen, er at i en forening med Liechtenstein og Island, fremstår Norge som en supermakt.

Spøken skapte begeistring blant svenske sosialdemokrater, men her hjemme er den tatt imot som en grovis over alle grenser, og både Senterpartiets leder, Åslaug Haga, og KrF-leder Dagfinn Høybråten reagerer på Stoltenbergs uttalelse.

Under overskriften

«Ut mot harselas» sier Haga til Klassekampen at det er forunderlig at han sier dette i Sverige når han aldri har sagt det i Norge, og hun minner om at det var en Ap-regjering som fremforhandlet avtalen. Høybråten anklager på sin side Stoltenberg for å raljere over en viktig avtale for Norge.

Og Hallvard Bakke, leder av Sosialdemokrater mot EU, finner det upassende av partifellen å «opptre som stand-up-komiker» i en så viktig sak for landet.
Jens Stoltenberg bør heretter spre sine morsomheter med omhu, i hvert fall bør han først fortelle vitsene her hjemme før han går over grensen. At han fleipet med noe han selv hadde deltatt i, vil folk flest oppleve som en positiv egenskap på grensen til selvironi, noe politikere ikke er helt sikre på hva er for noe.

Når en spøk om liechtensteineren, islendingen og nordmannen er å raljere med EØS, må vitsene om svensken, dansken og nordmannen ha vært tøffe for dem som sloss for Nordøk-samarbeidet for 35 år siden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger