Leder

Pinse, pils og penger

Q42 har prioritert nestekjærligheten over egen vinning når de ikke tillater alkoholservering. Det står det respekt av.

Filadelfia Kristiansands kongress-senter, Q42, gikk med 11,3 millioner i underskudd i 2018. Det 23.000 kvadratmeter store bygget kostet 600 millioner. Komplekset er ikke bare kirkerom for menighetens gudstjenester og aktiviteter, men leies ut som kongress-senter og til andre arrangementer.

Underskuddet forklares blant annet med at mange leietakere ikke ønsker å bruke Q42 fordi det ikke er alkoholservering. I det samme bygget drives arbeid for rusavhengige, og menigheten vil ikke sabotere sitt eget arbeid.

Situasjonen i Q42 er et konkret eksempel på at en kirke setter hensynet til samfunnets svakeste foran profitt. Det kan ikke ha vært en enkel avgjørelse å opprettholde avholdslinja, for alkohol er i dag selvsagt i mange kristne miljøer.

Profesjonalisering

Ikke alle gjør som Q42. På Forum kino, Salt Bergens nye lokaler, er alkoholservering tillatt når det arrangeres konserter av utenforstående. I mange menighetshus tilhørende Den norske kirke er lett alkoholservering tillatt ved utleie. På den andre sida har organisasjoner som Frelsesarmeen holdt avholdsfanen høyt.

Da Vårt Land skrev om eiendomsdriften til NMS tidligere i år, ble det klart at flere kristelige organisasjoner profesjonaliserer drift og økonomi. En av de negative sidene av slik oppdeling av administrasjonen, er at pengespørsmål ikke sees i sammenheng med organisasjonens verdigrunnlag. Samtidig kan ikke pengene forvaltes på en måte som er i direkte strid med dette formålet.

Det er denne avveiningen Q42 har foretatt, og de har landet på at de immaterielle verdiene er viktigere enn de materielle. De har prioritert nestekjærligheten over egen vinning. Det står det respekt av. Så gjenstår det å se hvordan Filadelfia skal drive med overskudd - for det må de, om kirkehuset skal bestå og menigheten skal opprettholde arbeidet.

Mer fra: Leder