Leder

Den pakistanske blasfemilovgivningen angår også Norge

Selv om retts­systemet til sjuende og sist skulle bestå prøven, er det selve blasfemi­lovgivningen som er ­problemet.

Nok en gang er et menneske dømt til døden for blasfemi i ­Pakistan. Asif Pervaiz ble dømt av en domstol i Lahore for angivelig å ha sendt en sms med nedsettende omtale av Koranen og profeten Muhammed. Selv sier han at mobiltelefonen forsvant og at noen andre må ha brukt den.

Årevis i fengsel

Firebarnsfaren har allerede sittet nesten seks år i fengsel med disse anklagene. Dommen betyr ikke at han blir henrettet nå. Det er godt håp om at dommen vil bli omgjort i høyere domstol. Men det å bli anklaget for blasfemi er likevel ødeleggende for et menneskes liv. I tillegg til årevis i fengsel mens saken prøves, vil de etter en løslatelse være i konstant fare for å bli drept.

Det er altfor mange slike saker. Mest kjent er saken mot Asia Bibi. Hun er nå i sikkerhet i Canada, ti år etter at hun første gang ble dømt til døden for blasfemi. Pakistans høyesterett frikjente henne til slutt. Men motstanden mot en rettferdig rettsprosess har vært enorm. Både en provinsguvernør og en kristen statsråd er drept som følge av disse motsetningene, og guvernørens drapsmann ble frikjent.

Vond arv fra kolonitiden

Selv om rettssystemet til sjuende og sist ­skulle ­bestå prøven, er det selve lovgivningen som er ­problemet. Blasfemilovene er en arv fra kolonitiden da ­britene prøvde å hindre religiøse stridigheter. Men på 80-tallet ble de strammet kraftig inn som et ledd i en omfattende islamiseringsprosess fra de daværende myndighetene. Nesten enhver kritikk av Koranen og profeten Muhammed kan bli rammet.

Kristne og andre minoriteter settes stadig i fare av denne loven. Det er altfor lett å anklage dem for blasfemi, ofte ut fra helt uskyldige hendelser, eller ut fra helt oppdiktede påstander. Selv om de til slutt blir frikjent, er livet oftest ødelagt.

Også vårt ansvar

Denne pakistanske lovgivningen angår også Norge, fordi vi har mange med pakistansk bakgrunn her i landet. Det var for eksempel noen fra dette miljøet som demonstrerte til støtte for frikjennelsen av guvernørens drapsmann. Heldigvis har også mange tatt klar ­avstand. En av dem er nåværende kulturminister Abid Raja, som gjennom Stortingets religionsfrihetsgruppe har tatt opp denne saken.

Den ferske saken bør bidra til at både norske myndigheter og det pakistanske miljøet i Norge sier klart fra om at denne lovgivningen ikke er akseptabel.

• LES MER:

Måling: Flertall vil hente flere enn 50 fra Hellas

Kjell Ingolf Ropstad gjør partiet forberedt på tøffere angrep utenfra

Hillsong-bråket: Krogedal tar pause som hovedpastor

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder