Munch-utstilling med lite Munch
Munchmuseet gir en interessant horisontutvidelse mot øst, men dialogen med vår østlige nabo blir litt forutsigbar og Munch forsvinner i bakgrunnen.
Ilja Repin malte finansmann og kunstsamler Pavel Tretjakov i 1883. Han opprettet Tretjakovgalleriet i Moskva som Munchmuseet når låner kunst av.
Tretyakov Gallery
At det finnes forbindelser mellom nordisk kunst og de omkringliggende landene – i dette tilfelle Russland – er åpenbart, men det er sjelden vi presenteres for så mange konkrete eksempler på det som i denne utstillingen. Museet har hovedsakelige fått forsyne seg med gullbiter fra Tretjakovgalleriet i Moskva som demonstrerer en rekke korrespondanser i kunst fra slutten av 1800-tallet mellom kunstnere som Gerhard Munthe, Erik Werenskiold, Anders Zorn og russiske kunstnere som Mikhail Vrubel, Iljá Répin og Jelena Polenova.
Utstillingen er en regelrett horisontutvidelse mot øst – til og med politisk, som det bemerkes i katalogteksten, siden utstillingens innlån gjengjeldes med en tilsvarende mønstring med Munchs kunst i Moskva senere i år. Verdt å ta med seg når det politiske klimaet er så surt som det er.
LES MER: Munchs oppgjør med bohemenes seksualmoral falt sammen med en orientering tilbake mot barnetroen – Munch ble munk.