Kultur

Tusenvis demonstrerte mot endring av abortloven

– Erna, hvordan våger du å bruke kvinners rettigheter i et politisk spill? spurte den polske abortaktivisten Katrine Mital under abortdemonstrasjonen lørdag.

Erna Solbergs åpning for å diskutere paragraf 2c i abortloven, etter utspill fra KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad, har vakt sterke følelser i hele det politiske Norge. Bortsett fra KrF var alle de etablerte partiene representert gjennom at enten moderpartiet, kvinne- eller ungdomsorganisasjonen hadde stilt seg bak lørdagens initiativ.

Blant de over 60 organisasjonene som var tilsluttet var blant annet Den Norske Jordmorforening, Jordmorforbundet, Norges Bygdekvinnelag, Venstrekvinnelaget og en rekke andre politiske og ideelle organisasjoner.

I hovedstaden møtte 8.000 opp på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Provosert

Erna Solbergs egen ungdomsorganisasjon Unge Høyre er blant dem som reagerer sterkt.

– Jeg synes det er urovekkende at dette skal være den viktigste saken i 2018, sier nestleder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg.

Han forteller at Unge Høyre er skuffet over Erna Solbergs uttalelser om at hun er villig til å se på abortlovverket i forhandlingene med KrF.

– Jeg tror terskelen for å endre på den blir mye lavere hvis vi begynner å endre på bestemmelsene i lovverket nå. Abortloven er et bredt kompromiss som er fremforhandlet i Stortinget, og som sikrer viktige rettigheter for kvinner, sier Skjevik-Aasberg.

Han vil ikke spekulere i om KrF kan få gjennomslag for forslag om å fjerne paragraf 2C, men håper loven vil ligge fast slik den er i dag.

LES OGSÅ: Sp kan sikre abortseier.

Felles mål

FpUs leder, Bjørn Kristian Svendsrud er opptatt av at verken FpU eller Frp ønsker innstramminger i abortloven.

– FpU er tilsluttet denne demonstrasjonen for å markere at vi ikke ønsker en slik innstramming. Det er ingen hemmelighet hva FpUs politikk er på dette området. Vi står i tilslutning med organisasjoner som vi vanligvis ikke assosierer oss med politisk. Men vi er enige om saken, og da må man kunne stå sammen om det, sier Svendsrud.

Ønsker dere å sende et signal til regjeringen gjennom denne demonstrasjonen?

– Vi har full tillit til at Siv Jensen og Frp fremmer Frps politikk på en god måte i regjeringsforhandlingene. Dette er ikke en demonstrasjon mot regjeringen, men mot at KrF skal få gjennomslag for innstramninger i abortloven, sier Svendsrud.

Kvinners selvbestemmelse

Unge Venstres leder Sondre Hansmark mener Erna Solbergs utspill gir inntrykk av at hun tar lett på kvinners rett til abort.

– Abortloven er en av kvinnekampens viktigste politiske seiere. Vi synes det er fryktelig provoserende at dette nå blir brukt som et forhandlingskort for å få KrF inn i regjeringen. Vi er sinte, i likhet med mange i både Unge Høyre og FpU, sier Hansmark.

Han mener spørsmålet om abort ikke kun handler om etiske hensyn til kvinners rett til selvbestemmelse eller fosterets livsvern, men også om de praktiske konsekvensene endringer i abortloven kan få, blant annet flere uønskede foreldreskap.

– I Unge Venstre har vi landet på at i konflikten mellom fosterets rett til liv og kvinners rett til å bestemme over egen kropp er det kvinnens selvbestemmelse som veier tyngst. KrF har derimot alltid vært kritisk mot abortloven. Det som er nytt nå er at en norsk statsminister for første gang åpner opp for at man kan stramme inn abortlovgivningen. Unge Venstre er redd for at dersom man gjør endringer nå vil det åpne for at kvinners grunnleggende rettigheter kan bli forhandlingskort hver gang man skal danne regjering, avslutter Hansmark.

LES OGSÅ: Tvillingabortar splittar folket, viser Vårt Lands meiningsmåling.

Provosert

Det var kinnegruppen Ottar og Kvinnefronten som tok initiativ til demonstrasjonen på lørdag.

– Vi ble veldig provoserte over at kvinners rettigheter brukes som et forhandlingskort for å sikre regjeringsmakt, sier Katarina Storalm.

Hun er leder for kvinnegruppen Ottar i Oslo.

– KrF sitt mål er uttalt: de vil abortloven til livs. Men de kan ikke fjerne hele med en gang, derfor angriper de deler av lovverket. Hvis de får gjennomslag for dette vil hele abortloven begynne å vakle, sier Storalm.

Hun mener det er viktig å signalisere motstand, og ser KrFs forslag i sammenheng med innstramninger i abortlovgivningen over hele verden.

– Vi blir livredde av å se hva som skjer med abortlovgivningen over hele verden. Når norske politikere begynner å angripe abortloven har vi ikke tid til å vente for å se hva som skjer – vi må si stopp med én gang, sier Storalm.

LES OGSÅ: Talet på uønskte svangerskap blant kvinner under 25 år går ned.

Kvinners rettigheter

Appellant Tone Brekke fra Norsk Kvinnesaksforening sa under sin appell at KrFs forslag minner om «moralsk overformynderi», og at gjennomslag for å fjerne paragraf 2C vil føre til at «kvinner i en sårbar situasjon må fornedre seg foran en nemnd.»

Flere av appellantene beskrev kvinners rett til selvbestemmelse over egen kropp som truet. Lege og samfunnsdebattant Mina Adampour kritiserte borgerlig side for systematisk å bygge ned velferdsstaten, som hun sa er «bygget på kvinners blod, svette og tårer». Adampour minnet de fremmøtte på at for 43 år siden risikerte kvinner fengsel for abort. Adampour advarte mot lovendringer som vil ta oss førti år tilbake i tid, til den gang abortloven kom første gang i 1978.

– Hør Høyre, kvinnens helse er ikke et forhandlingskort! Hør KrF, kvinnens helse er ikke et prevensjonsmiddel, sa Adampour.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur