Kultur

Religionsviter: Utvisning av kardinal er et veiskille

At paven har utvist en tidligere kardinal fra presteembetet i Den katolske kirken, viser at det nå blir lagt handling bak ordene, mener religionsviter Jane Skjoldli.

– Dette er et sterkt signal om at man ikke lenger setter kirkens rykte foran ofrenes sak, mener Skjoldli i prat med Vårt Land.

Hun er religionsviter ved Universitetet i Oslo og har forsket på moderne katolisisme. Nyheten som kom lørdag om at pave Frans utviser den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick (88) fra presteembetet i kirken, er annerledes enn tidligere reaksjoner. McCarrick er den første som er fratatt kjole og krage – sin status – på grunn av seksuelle overgrep.

– Dette fører avsløringene av seksuelle overgrep i Den katolske kirke opp på et nytt nivå, og viser også at man nå er villige til å sette handling bak ordene om å ta oppgjør, sier Jane Skjoldli.

For pavens beslutning ses på som et tegn på at viljen til å slå ned på presters seksuelle overgrep er økende i Den katolske kirken. Kirken har fått massiv kritikk for å ha forsøkt å legge lokk på en lang rekke slike saker.

LES OGSÅ: «Metoo brakte fram bevisstheten om at de urørlige ikke er urørlige mer»

Ny strategi

Skjoldli mener det var pave Benedict XVI som satte i gang det hun ser på som en omveltning.

– Strategien med å forsøke å skjule disse overgrepene virker ikke lengre, gjennomsiktigheten er blitt for stor. Lekkasjer og kritisk journalistikk, og ikke minst ofrenes egne historier gjør at presset er blitt så sterkt at det fremtvinger sterke sanksjoner fra kirken selv.

Religionsviteren snakker om et veiskille der man har gått bort fra å beskytte kirkens hierarki.

– Grunnen til omfanget av overgrep som nå kommer frem i lyset, er at det har vært for lett å gjemme seg innenfor et lukket system i verdens største, religiøse organisasjon. Nå kan man ikke lenger gi overgriperne syndsforlatelse, og sende dem til et annet sted.

LES OGSÅ: Pavens oppsiktsvekkende innrømmelser

Synd

Hun påpeker det grunnleggende synet på slike overgrep – som en synd – som gjeldende i hele kristendommen.

– Synd bekjennes, og man får tilgivelse. Tanken på at dette gjelder kriminelle handlinger og overgrep har vært skjøvet til side, men nå tvinges det frem, sier hun.

– Det er også et paradoks at abort kan være grunn til ekskommunikasjon, mens systematiske overgrep mot barn er blitt tilgitt, og vedkommende er blitt omplassert, sier Jane Skjoldli.

Stort omfang

Påtalemyndigheten i den amerikanske delstaten Pennsylvania uttalte i fjor at de hadde oppdaget at rundt 300 prester hadde vært innblandet seksuelt misbruk av barn som strakte seg tilbake til 40-tallet, noe som hadde vært forsøk skjult av en rekke kirkeledere, meldte NTB.

Theodore McCarrick (88), som også er tidligere erkebiskop i Washington DC, ble fratatt statusen som kardinal. I tillegg er han fradømt retten til å holde messe og utføre sakramenter. McCarrick mister videre støtteordninger fra kirken, i form av bolighjelp og finansiell støtte.

88-åringen trakk seg fra Kardinalkollegiet i Vatikanet i juli, og bor nå i et munkekloster i Kansas.

Vatikanets domstol fant ham i januar skyldig i å ha misbrukt en tenåring seksuelt for rundt 50 år siden, en kjennelse paven ga sin støtte til i februar.

McCarrick er også anklaget for å ha forgrepet seg på tre unge gutter, i tillegg til flere seminarister og prester, over flere tiår.

– Ingen biskop, uansett hvor innflytelsesrik han er, står over kirkens lover, sier kardinal Daniel DiNardo i en uttalelse.

– For alle de som McCarrick har misbrukt, så ber jeg for at denne dommen blir et lite steg mot helbredelse, sier han.

LES MER: Kate McElwee er overbevist om at dagen kommer når kvinner kan bli prester i Den katolske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur