Da mannen som startet karrieren som trommeslager i rockebandet Kjøtt, før han ble frontfigur i et av norsk rocks «fire store band», Raga Rockers, leste om kirkekonsertene i Nordstrands Blad, sendte han en mail til initiativtakeren Christer Falck og sa at dette ville han også være med på!
– Jeg ble veldig overrasket, for jeg hadde en klar oppfatning av at Michael ikke ville bidra på noe som hadde med kirke og kristendom å gjøre. Så feil kan man ta! Med Michael Krohn på laget, er en allerede sterk artistrekke i Gåsehud-serien blitt enda bedre, sier Christer Falck til Vårt Land.
Leste lokalavisen
Michael Krohn, med kjente rockeklassikere som «Forbudte følelser», «Noen å hate» og «Hun er fri» har tidligere ikke ønsket å bli intervjuet i Vårt Land. Men denne gangen var svaret ja.
– Hvorfor ønsket du å spille i Nordstrand kirke i forbindelse med Christer Falcks Gåsehud-konsertserie?
– Det begynte med at jeg leste om arrangementet i lokalavisen, og da Christer er en venn av meg, tenkte jeg at jeg kunne spørre. Det hadde vel neppe skjedd for 20 år siden. Jeg synes ikke rock passer i en slik sammenheng, sier Krohn.
LES MER: Skranglevoren Hilma Nikolausen
– Har du holdt konsert i en kirke tidligere?
– Nei, jeg har ikke det, men jeg har heller ikke hatt noe format tidligere som hadde passet. Men i de siste årene har jeg begynt å fremføre mer lavmælte låter der det kun er meg og en pianist som opptrer, og jeg tror dette repertoaret kan komme til å passe med en slik ramme.
– Hvorfor tror du Falck tenkte at det ikke var noen vits å spørre deg om å spille der, fordi «svaret var gitt»?
– Han tenkte kanskje at jeg ikke syntes det var passende for meg da jeg ikke er en kirkegjenger til vanlig. Men så vidt jeg vet er det flere artister som ikke regnes som utpregede kristne som har opptrådt i kirker. Sannsynligvis fordi de i likhet med meg tenker at det kan bli stemningsfullt.
LES MER: Swing Out Sisters' soul og sophisti-pop
Heltedyrkelse
– Har du tenkt noe på hvilke sanger du har lyst til å fremføre i kirken? Vil du tilpasse det settingen, eller kjøre igjennom et vanlig konsertprogram?
– Sangene som vil bli fremført er for det meste litt triste ballader om utskudd og folk som har falt utenfor, pluss noen låter som tar for seg eksistensielle spørsmål. Så jeg tilpasser meg settingen og kommer ikke til å fremføre låter som ikke passer i denne sammenhengen.
I 1980 utga Michael Krohn og bandet Kjøtt albumet Kjøtt, som regnes som en klassiker i norsk rockehistorie. Blant de mest kjente sangene er er «Jeg vil bli som Jesus». I fjor utga Krohn sangen på nytt under eget navn.
– Er låten kun ment ironisk som et innlegg mot heltedyrkelse, eller ligger det også en aksept av personen og mennesket Jesus der?
– Den sangen er kun ment som en kommentar til heltedyrkelse. Det bør kanskje nevnes for leserne av dette intervjuet som ikke har kjennskap til meg, at mange av låtene mine er ironiske og tar for seg menneskets dårskap, sier Krohn.
LES MER: Todd Rundgren oppgjør med den ophøyde artisten
Galgenhumor
– I Raga Rockers «Å, Jesus», nevnes han igjen. Er det som en referanse til smertefull død, som jo sangen munner ut i?
– Den sangen er en galgenhumoristisk sang om dødsangst.
– Kan en grunn til at det fremdeles er noen artister som skygger unna for eksempel kirkekonserter, være at de forbinder kristendom med folk, eller artister, de overhodet ikke ønsker å bli assosiert med?
– Vel, hvis man ikke synes at man passer inn i en slik sammenheng er det kanskje like greit å stå over. Eller som paven sa i et intervju nylig: Det er bedre å være en ekte ateist enn en falsk kristen.