Musikk

Fløytisten Hans Fredrik Jacobsen spiller endelig førstefiolin

– Kul umulig å holde foten i ro, skriver anmelder om platen Trå dansen.

ANMELDELSE: Tenk at Hans Fredrik Jacobsen skulle være så lenge aktiv i norsk musikkliv før han debuterer med egen plate der han selv synger sine egne sanger. Men nå har han gjort det. Plata heter Trå dansen, og vi lar oss gjerne engasjere.

Svinger. Dette er leken og frodig musikk. Én sak er de sangbare melodiene. En annen er fortellende eller poetiske, gode tekster med varierte emner. Og de fleste svinger så det er kul umulig å holde foten i ro.

«Denne byen som er fin å vokse opp i, men så merkelig lett å forlate» heter det i åpningssangen, som introduserer oss for Risør, som både er Hans Fredriks barndoms by, og et slags hjemsted for sangene på denne plata. Vi forbinder ellers Hans Fredrik Jacobsen mest med tradisjonsmusikk fra andre deler av landet, etter at han har bodd mange år i Østerdalen sammen med kona si, Tone Hulbækmo.

Mester. At Hans Fredrik Jacobsen er en mester på alle slags fløyter, visste vi fra før. Nå viser han at han også behersker sekkepipe, banjo, torader, gitarer av ymse slag, samt altsax. Og dessuten at han har en behagelig sangstemme, som formidler tekstene med engasjement.

Vi merker folkemusikkarven i flere av sporene på plata. Både melodisk og i arrangementene skinner litt av hvert igjennom, både fra norske daler og utenlandsk tradisjonsmusikk. Han forener det alt sammen i en naturlig, ny tapning, som i instrumentalen Himmel og hav. Her smelter horisonten himmelen og havet sammen slik som den hjemlige toraderen smelter sammen med det mer fremmedartede santur (Javid Afsari Rad) i sangen. Og slagverkets innstendige visper er bølgeskvulpet mot stranda.

Jenta i enga er en annen sang som byr på kulturmix. Her er mystisk, trolsk stemning som har dåm av både norske huldrehistorier og orientalsk krydderblanding. Nærmest febril tromming ligger under og driver opp stemningen.

Sønnene. En gjeng med gode musikere er med på å gjøre denne plata så sterk. To av dem er Hans Fredrik selv far til. Hans Hulbækmo er blitt en ypperlig slagverker, som i tillegg spiller munnharpe og sag – og du verden som han kan synge sårt og vemodig med saga si! Alf Hulbækmo har stø hender over keyboard, og blåser og suger i munnspill så det skikkelig svinger.

Tone Hulbækmo er også med på denne plata, med sin harpe, lyre og trøorgel, og sammen med Knut Reiersrud, Annbjørg Lien, Rob Waring og Hei∂a Karine Jóhannesdóttir Mobeck kompletteres lista over dette stjernelaget, som har fulgt Hans Fredrik Jacobsen fram til en så strålende «debut». Takk for dansen!

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk