Kultur

Lot være å følge miljøbevegelsens råd

I sommer gir Finn.no publikum betaling for å samle inn havplast, men initiativet får kritikk fra miljøorganisasjon.

– I utgangspunktet er initiativet kjempebra, men vi hadde ønsket oss at den ble innrettet annerledes, sier styreleder i Hold Norge Rent (HNR), Nancy Strand, som jobber med forebygging og rydding av forsøpling i naturen.

Organisasjonen ble rådført av Finn.no og PR-byrået Morgenstern i forkant av kampanjen «Ønskes kjøpt: Havplast», men opplevde at rådene ikke ble fulgt.

LES MER: Vil ha sunnere reklame.

Marked for frivillige

Kampanjen tok form som en ønskes kjøpt-annonse, som ba folk om å samle inn havplast i søppelsekker mot en godtgjørelse på 100 kroner per sekk. I annonsen begrunnes insentivet med at Finn.no ville forsøke å lage et marked for havplast, med minst mulig bruk penger på organisering.

– De hadde nok undervurdert hvor vanskelig det var, sier Strand, som sier at nettopp organisering er avgjørende i HNRs daglige arbeid med å organisere, engasjere og håndtere søppel fra over 20.000 registerte strandryddere.

Ettersom organisasjonen baserer seg på frivillig arbeid fra strandryddere, er det problematisk at Finn.no gir enkeltpersoner betalt for samme jobb, sier Strand, som mener pengene heller burde gått til å bidra til bevisstgjøring og gjennomføring av langsiktig arbeid.

Det tok ikke lang tid før HNR fikk henvendelser fra folk som ville ha betalt for arbeidet som ellers blir gjort frivillig, forteller Strand.

Avfallskluss

– Hvis Finn hadde samarbeidet med oss fra starten, hadde ikke de søppelplukkerne måttet betale for gjenvinningen av plasten de samlet, sier Strand, som forteller at HNR har en refusjonsording der staten betaler gjennvinningsavgiften.

Utenfor ordningen vil privatpersoner måtte betale for gjenvinning på miljøstasjoner, noe som gir dem mindre insentiv for å rydde søppel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur