Kunst

Hele NRK løser kulturoppdraget

Arne Borge kan umulig ha fått med seg vår nye, brede satsing på kulturanmeldelser innen kunst, teater, musikk, litteratur og spill.

Portrett *** Local Caption *** Marius Hoel

Marius Hoel

Kulturredaktør NRK

I en serie artikler og en kommentar har Vårt Land satt søkelys på NRKs kulturoppdrag og hvordan vi løser det. Kulturredaktør Arne Borge mener at «kritikk erstattes av koseprat når NRK dekker kulturlivet». Da kan han umulig ha fått med seg vår nye, brede satsing på kulturanmeldelser innen kunst, teater, musikk, litteratur og spill. Våre analyser forteller oss at publikum først og fremst ønsker anmeldelser digitalt og det er godt å se at vi nå lykkes med å løfte kulturkritikken frem til langt flere enn tidligere. Jeg anbefaler å ta en kikk på nrk.no/anmeldelser.

LES ARNE BORGES KOMMENTAR: «Kritikk erstattes av koesprat når NRK dekker kulturlivet»

Vi ønsker altså å åpne opp kulturen for flere

Også programmet Kulturstripa i NRK P2 blir gjenstand for kritikk i Borges kommentar. Programmets oppgave er å gi lytterne kvalitetssikrede og inspirerende anbefalinger, i tillegg til intervjuer med artister, kunstnere, forfattere og aktører fra kulturlivet. Borge mener programmet mangler et nødvendig vokabular. Her synes jeg kritikken blir upresis. Alle anbefalingene har kompetente begrunnelser med bakgrunn i en kritisk utvelgelsesprosess. Kulturstripas oppgave er å anbefale, mens kulturkritikken finnes på nrk.no og i andre flater.

Arne Borge skriver at «tidligere hadde man en daglig halvtime med Kulturnytt klokka 8 hver morgen, men den er for lengst lagt ned». Det stemmer ikke. Kulturnyhetene er en viktig del av NRK P2s Nyhetsmorgen, men inngår nå i en naturlig miks med andre aktuelle nyheter. Erfaringene viser at vi med denne publiseringsformen når flere med vårt kulturinnhold. Det mener vi er bra. Endringene i folks medievaner og ikke minst den sterke konkurransen om folks tid og oppmerksomhet gjør at vi alltid må tenke nytt for å nå frem.

NRKs kulturoppdrag er å gi flere tilgang til kulturinnholdet fordi vi mener det vil bidra til å styrke og utvikle demokratiet. Vi ønsker altså å åpne opp kulturen for flere, både de spesielt og potensielt interesserte. Dette gjør vi ved å ta i bruk en rekke ulike programformater på nett, radio og TV. Hele NRK er med på å løse kulturoppdraget, fra barnas NRK Super, til NRK P3, distriktssendinger, NRK Sápmi, Nyhetene og Kulturavdelingen.

Kultur er en naturlig del av Dagsnytt 18

Til slutt: Borge mener at NRKs kulturdekning har noe å lære av Norges viktigste debattflate på radio, Dagsnytt 18. Det er jeg enig i. Dagsnytt 18 er et kvalitetsprogram som alle har noe å lære av. Økt temperatur og ulike synspunkter kan åpne dører og skape ny forståelse. Borge fremhever mangfoldet i temaer som tas opp som en styrke. Derfor er det bra at kultur er en naturlig del av Dagsnytt 18, for eksempel debatt om Y-blokka og kulturstøtten under pandemien. For NRK er det viktig at kulturinnholdet er en naturlig del av det store nyhetsbildet og at det ikke bare skal behandles særskilt i egne spesialprogrammer. Selv om det siste også er viktig.

Så, bør vi ha et spesialisert «kulturens Dagsnytt 18» slik Borge foreslår? Kanskje. Jeg er uansett enig i at meningsbrytning og økt temperatur er en viktig del av godt kulturinnhold.

LES MER:

•  Kulturen minker i hele Skandinavia 

NRK-veteran: – NRK har gitt etter for en kommersiell tankegang

Kunstner ut mot NRKs kulturkutt: – De svikter sitt mandat

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kunst