Kongolandsbyen – kunstverk uten brodd
Torsdag skal Kongolandsbyen i Frognerparken fylles av folk. Reaksjonene har vært sterke før åpning. Men kan det være verre enn Paradise Hotel?
Foreløpig er den ubebodd, men torsdag skal Kongolandsbyen i Frognerparken befolkes av 80 personer. Den er sentralt plassert, rett nedenfor den store fontenen midt i parken.
Marianne Lystrup
Stråhyttene som nå er nesten ferdig bygget i Frognerparken, er et kunstprosjekt satt i scene av den norsk-sudanske kunstneren Mohamed Ali Fadlabi og den svensk-canadiske kunstneren Lars Cuzner. De har sagt at de vil gjenskape Kongolandsbyen som var en populær attraksjon samme sted parallelt med Jubileumsutstillingen i 1914. Den gangen ble 80 mennesker fra Senegal stilt ut. De bodde i landsbyen i tre måneder.
Moralsk overlegne. Kunstnernes hensikt skal være å starte en debatt om rasismens evolusjon, samt å peke på det Cuzner ifølge Aftenposten kaller paradigmeskiftet i rasismen. Dette viser seg blant annet ved at vi i vår nordiske selvtilfredshet betrakter oss selv som moralsk overlegne andre kulturer.
Nå kan man jo lure på hva som er nytt med at vi føler oss overlegne, men uansett er det en utfordrende tanke at selv godvilje kan virke mot sin hensikt, og være undertrykkende.