Kultur

«I kirken er alle på hjemmebane»

Kommer du til Hvaler kirke for å høre Ole Paus, får du en to dager gammel julesang med deg hjem.

Hvaler kirke, Gamle Konnerud kirke, Aremark kirke, Tingnes kirke. Ole Paus går litt utenfor allfarvei når han tar gitaren og fortellingen om Josef med seg på juleturnéen En liten håndfull ømhet.

– Du kunne valgt større steder hvorfor velger du slik du gjør?

– Fordi jeg vil møte folk i fortrolighet, vil jeg ha det så intimt som mulig. Vi skal ha en slags hjemme-alene-fest med kristent fortegn. Julen er jo den eneste religiøse høytiden vi har felles her i landet. Vi har et felles rom i kirken. Det er vårt sted. Når vi møtes der, er alle på hjemmebane, sier trubaduren.

Mange tilbud

Det store flertallet av julekonserter er helt lokale. Noen har gratis inngang og kanskje kollekt ved døra. Går du inn på Facebook, Ticketmaster eller andre billettilbydere og søker på julekonsert, finner du mange tilbud (se faktaramme). De fleste av dem koster opp mot 500 kroner billetten. Rune Larsen og Tor Endresen er veteranene. Stille Natt-turneen de er på, startet for 31 år siden. Siden den gang har mer enn 500.000 publikummere møtt opp i over 150 forskjellige kirker over hele Sør-Norge. Trine Rein velger en kombinert løsning og reiser rundt med band, men allierer seg med lokale kor.

En-manns-band

Ole Paus vet at det er grenser mellom konserter, kirkekonserter – og julekonserter, men han er ikke sikker på hvor grensene går. Han tror også at de kan være forskjellige fra sted til sted. Siden det bare er han og gitaren, er det lett å legge om og tilpasse konserten til dem som er til stede.

– Jeg synes det er best sånn. Jeg reiser aleine, kommer aleine og drar aleine. Jeg har en fortelling og en nærhet, sier han.

Josef-nøkkelen

– Mye handler om Josef. Han er den store døråpneren til julen. Var det ikke for ham, vill det vært en mer tåkete historie. Han bringer fortellingen inn til menneskene.

– Hva er nøkkelen hans?

– Tro. Han tror på Maria. Josef er den første moderne mann. Det som betyr noe for ham er at Maria sa det. Ingen mann i vår tid ville reagert slik han gjorde da han hørte at hun var med barn. Sånn sett er han kanskje ikke moderne. Likevel er det noe nytt i tilliten hans, men kanskje er det et bedre poeng at han er tidløs. Dessuten står Josef for meg som en fortapt skikkelse. Når han har gjort det han kom for, så hører vi ikke et ord mer om ham, sier Paus.

Arme små

– Hvilken sanger må du ha med?

– Mange synger «Glade jul» og «Deilig er jorden». Det er ikke sikkert jeg trenger å gjøre det. Jeg vil se hvordan folk har det. «Her kommer dine arme små» er jeg glad. Vi er jo det alle sammen.

– Mange sier de hører en gammel sang for første gang når du synger den. Hva er hemmeligheten?

– Jeg er ikke sikker på om det er sant, men i så fall er jeg smigret av det. Jeg tror på det jeg forteller. Jeg er 100 prosent troende når det gjelder å formidle en tekst. Men på den annen side kan det henge sammen med at jeg er så selvopptatt at jeg tror alle sanger handler om meg, sier Ole Paus.

Nå er fire vers printet ut. Publikum skal få med seg den nye julesangen han skrev ferdig mandag kveld.

– Det er slett ikke den dårligste sangen jeg har skrevet, sier trubaduren.

Han er også aktuell med to digre samlebokser, en 13 CD-boks med sanger fra 1970-tallet og en 9 CD-boks for 80-tallet. Christer Falck & co har brukt et halvt år på å grave frem godbiter som har blitt remastret slik at det låter 2019. Utpå vårparten kommer også alle tekstene hans i bokform.

---

Julekonserter

  • Flere av turneene er godt i gang. Denne oversikten viser noen av dem som i hovedsak spiller i kirker, hvor mange konserter de har igjen og hvor de har neste konsert.
  • En liten håndfull ømhet. Ole Paus. 17 konserter på Østlandet. Neste konsert i Hvaler kirke 27. november.
  • Blåtoner. Ole Børud, Maria Solheim og Lewi Bergrud. 20 konserter på Østlandet. 27. november Langesund kirke.
  • Julenatt. Jørn Hoel, Lisa Stokke, Emil Solli-Tangen og Lise Mæland som sammen med musikerne Frøydis Grorud og Trond Lien. 43 konserter over hele landet. Sortland kirke 27. nov.
  • Julegaven. Trine Rein med lokale kor. Olav Torgeir Kopsland (gitar), Eivind Kløverød (perk) og Kenneth Bjørdal (Hammond). 27 konserter på Østlandet. Jessheim kirke 27 nov.
  • Deilig er jorden. Rein Alexander og Anita Skorgan med Jon-Willy Rydningen (keys), Hallgrim Bratberg (gitar) og Terje Johannesen (trompet). 25 konserter i Sør-Norge. Grorud kirke, 29 nov.
  • Vår jul. Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen, Maria Arredondo, Tine Thing Helseth og Torstein Sødal. 41 konserter i Sør-Norge. Gjøvik kirke 27. nov.
  • Desemberstemninger. Ole Edvard Antonsen med band, Stine Hole Ulla, Knut Marius Djupvik og Cecilia Vennersten 18 konserter i Sør-Norge. Farnes Kyrkje, Øvre Årdal 27. nov.
  • Stille natt hellige natt. Ingrid Berg Mehus, Lisa Børud, Rune Larsen, Maria Haukaas Mittet og Tor Endresen 45 konserter over hele landet. Hunstad kirke, Bodø 27. november.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur