– Det er en god historie her et sted, men den er godt begravet, sier Dalton Trumbo (Bryan Cranston) om manusene filmselskapet ber ham om å skrive om i smug. Litt sånn er filmen om livet hans også.
Fortellingen om manusforfatteren som var kommunist og derfor ble svartelistet i bransjen, er utvilsomt en interessant historie, men den har en tendens til å drukne i Hollywoods selvopptatthet.
LES OGSÅ: Trang vei til tronen
Svartelistet
Dalton Trumbo var medlem av kommunistpartiet, noe som betød trøbbel i USA på 40-tallet. Da komiteen for uamerikansk aktivitet undersøkte filmbransjen, havnet Trumbo og ni andre filmarbeidere, kjent som The Hollywood Ten, i komiteens søkelys. Trumbo nektet å forklare seg og havnet i fengsel. Da han slapp ut igjen, sto han på svarteliste og fikk ikke lenger lov til å jobbe. Trumbo forsatte likevel som manusforfatter i skjul, og opererte både under dekknavn og skrev ukrediterte manus til b-filmer.
Filmen om livet hans skildrer en manusforfatter som ikke gir seg, selv om myndighetene prøvde å stoppe ham. Men det er ikke alltid like lett å få tak i motivasjonen hans.
LES OGSÅ: Sånn går det når presten stikker hull på alle kondomene
Bransjeinterne
Trumbo roter til tider litt for mye rundt i egen navle. Når Hollywood skal lage film om seg selv, blir de fort litt bransjeinterne. For selv om det er gøy å se Helen Mirren som den beryktede sladrepressenskribenten Hedda Hopper, og mer ukjente skuespillere spille både Kirk Douglas og John Wayne, er det mer interessant å bli bedre kjent med en viktig periode i amerikansk filmindustri.
Filmen klarer ikke å løfte blikket og se de store linjene, men er i stedet mest opptatt av hvor mange manus Trumbo klarer å produsere uten å bli oppdaget. Det handler først og fremst om et faglig problem, og vi får bare se konturene av hva konfliktene betyr for Trumbo personlig.
[ LES FLERE FILMANMELDELSER HER ]
Eksentrisk
Likevel vet alle som har sett Breaking Bad, at Bryan Cranston er verdt det i seg selv. Han kan gjøre enhver rolletolkning interessant, og Trumbo er i tillegg en eksentrisk figur det er lett å bli fascinert av. Når han ligger i badekaret og skriver manus mens han kjederøyker sigaretter med munnstykke, er Trumbo på sitt beste. Men det er likevel ikke nok til å redde resten.