Anmeldelser

Trang vei til tronen

Hasardiøs skikjøring, brølende sverdsvinging og blodige nedslaktninger reddet kanskje Håkon Håkonsson, men ikke filmen om hans trange vei til tronen.

Nils Gaup kan håndtere brutalt, historisk stoff. Det har vi sett i filmer som Veiviseren og Kautokeino-opprøret. Birkebeinerne oppleves ikke som et steg videre. Gaup står imidlertid trygt i egne spor. Filmen har ingrediensene. Tempoet er heseblesende. Du får ikke fred mer enn ett stavtak om gangen. Slik effektiv action skal være.

Feil forventninger?

Her i landet kan du imidlertid knapt kjøpe ei treningsjakke eller møte en skiløper uten å se Skiforbundets logo med de to kongsredderne. Når noen av norgeshistoriens mest potente øyeblikk skal bli film, ligger forventningene høyt.

LES OGSÅ: «Tannløs Gråtass»

Da Håkon Håkonsson hadde vært konge et halvt århundre, skrev han i innledning til Frostatingsloven om «hvor stor og mangfoldig skade de fleste menns ætter her i landet har hatt av manndrap og avretting av gode menn.» Og i Magnus Lagabøtes landslov blir denne tiden omtalt som «den store villfaringståken som størstedelen av dette lands folk så harmelig har vært blindet av».

Blodtåke

Det er i denne blodtåken filmen går inn. Noen vil kongebarnet Håkon Håkonsson til livs. Frillen Inga fra Varteig må overlate toåringen som hun har fått med kong Håkon, til birkebeinernes to beste skikjørere. Kappløpet står mellom kirkepartiet baglerne og bondepartiet birkebeinerne. Guttungen er birkebeinernes eneste håp etter at pappaen Håkon Sverreson er blitt giftmyrdet i Nidaros.

LES OGSÅ: Gikk på truger

Filmen får fram motsetningene ved å karikere. Kirkens menn behersker maktspråkene dansk og latin, men gjør ikke forsøk på å skjule sin brutalitet. Nikolaj Lie Kaas spiller erkebiskopens spydspiss med skremmende autoritet. Birkebeinerne bor i trange stuer og klasker hverandre karslig i ryggen helt til siste åndedrag.

Vi vet hvem vi skal holde med.

Inga hvem

Siden filmen likevel tillater seg å dikte, er det påfallende at den ikke vil utvikle verken Inga eller andre kvinneskikkelser i historien. Det eneste forsøket på det er ski-Skjervalds kone som i det minste sikrer seg respekt og et ettermæle for sin hardnakkede taushet. Den unge prinsessen i Nidaros får ikke andre utfordringer enn å være yndig og redd.

LES OGSÅ: «Mikser komikk og alvor til økonomi for dummies»

Filmen klokkes inn på standardtid en og en halv time. Det går fort. Om filmen ga seg tid, hadde vi kanskje sett flere mennesker i de barske ansiktene, og kanskje kunne kvinnene tatt tak i mer enn pausene.

X-game of thrones

At TV-serien Game of Thrones for tiden har lagt beslag på eventyrenes bildeklisjeer, er verken Nils Gaups eller den ærgjerrige fotografen Peter Mokrosinski sin skyld. Interiørene er tette av detaljer og atmosfære, og landskapene er storslagne og fargesterke. Klærne, utstyret, våpnene – det ser ut som historie alt sammen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kristofer Hivju som Torstein Skevla og Jakob Oftebro som Skjervald Skrukka fyller rollene med hele seg og ser dessuten ut som de har stått modell for Knut Bergsliens ikoniske maleri av birkebeinerne. Derfor blir det feil å påstå at Kristofer Hivju har stjålet med seg estetikken fra Game of Thrones (der han også spiller). Men middelalderrom med levende lys, fløyel og langhårede kvinner, vil minne oss om enda en episode av TV-serien. For noen vil det antagelig være en teaser.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser