Kultur

– De tråkker på ungen min

Hun har en sønn med Downs syndrom, og reagerer på den politiske fløyen som kjemper for det ufødte liv. – Jeg savner engasjementet for barna som allerede finnes, sier Eline Stien.

En reklamekampanje fra organisasjonen Menneskeverd har møtt sterke reaksjoner. «Jakten på Downs syndrom er i gang», hevdet organisasjonen. Torsdag beklaget de saken, og fjernet annonsen.

Men Eline Stien, som er mor til et barn med Downs syndrom, reagerer på totalbildet i Menneskeverds kampanjer.

«Solskinnsbarn»

Hun skrev nylig dette på Facebook:

«Når Menneskeverd ber om penger, bruker de bilder av et “solskinnsbarn”; alltid blid og fornøyd! For å skremme og manipulere, brukes bilder av sørgmodige, “truede” barn. Hva slags etiske refleksjoner ligger bak slik bildebruk? Hvorfor akkurat barn med Downs syndrom? Er det fordi de er “så skjønne”? Alltid så fornøyde? Barn med Downs selger! (...) Men de tråkker på ungen min! De bruker hans utseende og hans funksjonsnedsettelse til å fremme sitt syn! Det er uverdig for han og Truls og Helene og Simon og Mia og Vesla og ...»

– Dette er reklame, det er bilder som er kjøpt, med det formål å spille på folks følelser. Når jeg bruker navnene i innlegget, er det for å vise at dette handler om levd liv, sier hun til Vårt Land.

– Festtaler

Stien er mor til Fredrik som er født med Downs syndrom, og i innlegget etterlyser hun at mennesker i samme situasjon som sønnen blir sett.

– Mange har et sterkt engasjement for det ufødte liv. Men jeg savner det samme engasjementet for de barna som allerede finnes, sier hun til Vårt Land.

– Opplever du at Menneskeverd mislykkes å se hele mennesket?

– Jeg opplever at de er veldig opptatt av en bit av den nye loven, nemlig det som handler om tidlig ultralyd og NIPT-testen. Men den nye loven handler jo om veldig mye mer. Og jeg opplever at hver gang det er snakk om Downs syndrom, så hører vi festtaler om mangfold, likeverd og å ta vare på de svakeste. Men det er ikke slik vi som er foreldre til mennesker med Downs syndrom oppdager opplever det i hverdagen, sier Stien, og legger til:

– Jeg er sikker på at hvis du spør foreldre med et barn med Downs på 5-6 år, så vil de si at barnet i seg selv ikke er så krevende, men jo eldre barnet blir, jo mer krevende blir alt papirarbeidet, forholdet til byråkratiet, søknader, anker osv. Det er dette som sliter oss ut, og det er i perioder en halvdagsjobb å ha et barn med Downs syndrom.

Fjernet

«Jakten på Downs»-kampanjen fra Menneskeverd var laget i forbindelse med den nye bioteknologiloven, som behandles på tirsdag i Stortinget. Kristin Rudstaden i Menneskeverd understreker at kampanjen raskt ble avpublisert:

Hun sier den ikke var «verdig saken.»

– Likevel er det tatt et valg når de ble publisert – vitner ikke kombinasjonen av de kampanjene som Stien viser til om et menneskesyn der målet helliger middelet?

– Det er krevende å kommunisere vanskelige etiske dilemma, og jeg stiller meg ydmyk til det. Det er utrolig vanskelig å si noe som ikke er feil – du har lyst til å skrive ti sider, men må bruke et bilde eller få ord. Samtidig har vi blant medlemmene våre mange foreldre med barn med utviklingsavvik som opplever at bilder av barn er en fin måte å nå frem på: At det kan kommunisere verdien av alt man har fått. Det betyr ikke at alle gråværsdagene ikke finnes.

Mandat

– Stien etterlyser et like stort engasjement for menneskene som allerede finnes. Hva vil dere si til det?

– Først og fremst er vi en interesseorganisasjon som tar for oss vernet for det ufødte liv. Det betyr ikke at andre saker er uviktige, men vårt mandat er å jobbe for rettssikkerheten å synliggjøre det etiske problematiske ved tilbud om fosterdiagnostikk til alle og eventuelle konsekvenser av det, sier Rudstaden.

– Kan man egentlig skille dette?

– Dette kan man ikke skille, men hensikten med interesseorganisasjoner er å spisse kunnskapen inn på bestemte områder, også må man samarbeide om det store bildet. Men jeg er kjempeglad for at Stien deler sin historie, og hennes stemme er utrolig viktig inn i dette.

LES OGSÅ:

• Kampanjen: Titusenvis sier nei til fosterdiagnostikk

• Unge Venstre reagerer på kampanje: – Umoralsk, sier lederen i ungdomspartiet

• Seks samfunnstopper i opprop: Frykter mer gentesting fører til press på å velge bort barn

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur