Bøker

Et annerledes 25-årsjubileum – litteraturfestival går digitalt

Den 25. utgaven av Norsk Litteraturfestival blir uten mingling. Kanskje kan den i stedet nå et bredere lag av befolkningen, håper festivalsjefen.

– Jeg vil ikke si at festivalen er smal. I fjor hadde vi 30.000 besøkende, og det allmenne utgjør en stor del av det. Men med de sterke kanalene som NRK representerer, vil vi komme rett hjem til veldig mange, sier Marit Borkenhagen, sjef for Norsk Litteraturfestival.

For årets utgave av Nordens største litteraturfestival foregår ikke på Lillehammer slik den pleier, men i NRKs lokaler på Marienlyst. Festivalen blir derfor kringkastet gjennom NRKs sendeflater på tv og radio.

– Det er en enestående mulighet for både festivalen og forfatterne å få innholdet ut til flere. Vi regner med at det blir en festival som når mye bredere ut i år. Det er en fordel.

LES OGSÅ: – Kristendommen handler også om det verste i oss, forteller stjerneforfatter Emmanuel Carrère i langt intervju

Dropper 250 arrangementer

Men festivalomstillingen har også sine ulemper. Like før Marit Borkenhagen og resten av teamet i Norsk Litteraturfestival skulle sende årets program til trykkeriet, begynte «situasjonen i Norge å bli tydelig», som hun sier. Koronakrisen bredte om seg og det ble klart at årets festival ikke kunne gjennomføres som vanlig. Det trykkeklare programmet måtte skjæres kraftig ned.

– Vi hadde planlagt en festival med 300 arrangementer, så det er en liten sorg at det er mye vi ikke fikk plass til allikevel, sier Borkenhagen.

300 arrangementer har blitt til omtrent 50. Barne- og ungdomsprogrammet har, med sine 100 arrangementer, blitt flyttet til september. Foruten nedskjæringene i programmet den digitale festivalen krevde, synes Borkenhagen det er leit at den sosiale møteplassen forsvinner.

– Det er mye som skjer som man ellers ikke kunne forutse. Man møter nye mennesker, bygger nettverk. Det er en helt spesiell atmosfære i den lille byen under festivalen.

Hun er derfor glad for at festivalen kan avholdes, og mener kulturens betydning har blitt tydelig de siste månedene. Særlig den aller første tiden, like etter at Norge ble stengt ned.

– Nå er ting i ferd med å åpne opp, men da vi var avsondret og forhindret fra sosiale møter og opplevelser, tenkte jeg mye på viktigheten av kultur, sier hun.

– Det er viktig næring til sjelen. Det er et lim i samfunnet som er ekstra viktig i krisesituasjoner. Alle planlegger norgesferier i år, verden er litt lenger borte for en periode, men litteraturen åpner for at man kan ta noen reiser.

LES OGSÅ: – Pilene peker nedover for den kristne bokbransjen

Siss Vik og Hans Olav Brenner skal lede tv-sendingene under årets utgave av Norsk Litteraturfestival. – Det som er fordelen med tv- og radiooverføringer, er at alle i hele Norge kan delta, sier Vik. Foto: Karen Brodshaug Sveen/NRK

Viktig treffpunkt

Et viktig punkt på litteraturfestivalens program, er debutantseminaret. Hvert år samles fjorårets skjønnlitterære debutanter til et seminar med foredrag og nettverksbygging.

Runar Holiløkk-Tjelta, en av fjorårets debutanter som skal lese høyt under årets festival, så frem til å møte andre debutanter så vel som erfarne forfattere. Han mener det er lett å tenke at det sosiale på en slik festival bare består av fest og moro, men mener man da hopper bukk over et viktig aspekt.

– Det handler om å møte andre i bransjen. Slik at vi kan lære av dem som har vært i gamet lenge, men også utveksle erfaringer med andre som er like ferske som meg selv. Det finnes ikke så mange arenaer for å gjøre det som forfatterdebutant i Norge.

Samtidig som fjorårsdebutanten er rask med å understreke at mange er hardt rammet av koronakrisen, og at dette egentlig ikke er stort å klage over, mener han disse maidagene i Lillehammer har stor betydning.

Han er imponert over festivalledelsens evne til å snu seg rundt og digitalisere årets festival, men har likevel innsett at det blir noe ganske annet enn det han hadde sett for seg. Det tradisjonsrike debutantseminaret vil i år skje over videokonferansetjenesten Zoom, så det uanstrengte og potensielt fruktbare utenomsnakket blir det ikke noe av i år.

– Reiser du på en konferanse har ofte samtalene under middagen eller på kvelden minst like stor verdi som selve konferansen, og det aspektet mister vi, sier Holiløkk-Tjelta.

LES OGSÅ: Svein Tindbergs dikt om Moria-barna tar av på nett – se videoen her

Forfatterdebutant Runar Holiløkk-Tjelta synes det er leit at det tradisjonsrike debutantseminaret i år må foregå gjennom videosamtaler. Han mener det sosiale treffpunktet har stor verdi for hele bokbransjen. Foto: Privat

Demokratisk

I alle de årene NRK-programleder Siss Vik har vært på Norsk Litteraturfestival – hun anslår å ha vært på Lillehammer hvert år siden 2001 – har hun vært der i embets medfør. Selv om årets utgave blir alt annet enn normal, er akkurat dét punktet uendret. Sammen med Hans Olav Brenner skal hun nemlig lede de direktesendte tv-sendingene fra Marienlyst.

– Jeg føler oppriktig sorg for at det ikke blir som vi er vant til. Noe av det beste med festivalen er det dedikerte publikummet. Det er en helt fantastisk følelse å ha et lydhørt publikum som også er opptatt av bøker, forteller hun.

– Samtidig er jeg veldig glad for at det blir noe hele Norge får anledning til å være med på. I det siste har jeg kunnet være med på arrangementer på Litteraturhuset i Bergen fra sofaen i Oslo, så det er noen fordeler med strømming. Sånn sett blir det mer demokratisk og tilgjengelig i år.

Selv om den fysiske møteplassen uteblir, håper Vik likevel å kunne skape noe av det fellesskapet som gjør at hun vender tilbake til Lillehammer igjen og igjen.

– Det å lese er en ensom aktivitet, så det å snakke med forfattere og møte andre som er glade i å lese, er et fellesskap vi trenger.

---

Norsk Litteraturfestival

  • Nordens største litteraturfestival avholdt på Lillehammer årlig siden 1995. Har de siste årene hatt mellom 25.000 og 30.000 besøkende.
  • Festivalen er også et viktig bransjetreff for forfattere, forlegger, oversettere, kritikere og bibliotekarer.
  • Forfattere som Margaret Atwood, Zadie Smith, P.O. Enquist og J.M. Coetzee har blant annet gjestet festivalen.
  • Marit Borkenhagen har vært festivalsjef siden 2011.
  • I år blir festivalen digital på grunn av koronakrisen. Arrangementene sendes på NRK2 og NRK P2, samt festivalens nettsider.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker