Bøker

Pilene peker nedover for den kristne bokbransjen

– Vi er satt 20 år tilbake i tid, forteller forlagssjef Svein Andersen.

– Dette var en bombe for oss som det har vært for hele bransjen, slår Hans Petter Foss fast. Han er styreleder i oslobokhandelen Bok & Media.

Som de fleste andre bransjer kjenner også bokbransjen på koronakrisens konsekvenser. Tall fra Bokhandlerforeningen viste at boksalget nærmest halverte seg i løpet av de to første ukene av unntakstilstanden som ble innført fredag 13. mars.

Den samme tendensen er å spore i den kristne delen av bokbransjen.

LES OGSÅ: Hvordan selge en kristen bok?

– Dørgende stille

– Omsetningen i mars var halvert sammenlignet med mars i fjor. Og de to første ukene av mars hadde til og med vært vanlige uker. Vi har ikke full oversikt over april ennå, men det er nok en nedgang på 65 prosent, forteller Hans Petter Foss i Bok & Media.

– Vi skal holde ut så lenge vi kan, men det er ikke særlig morsomt.

Bok & Media holder til i Oslo sentrum, og kjenner mer enn noen gang på den høye husleien slike lokaler medfører. «Husleien er vårt største problem», sier Foss, og forteller at de har sett seg nødt til å permittere så mye som mulig.

– Nettbokhandelen har litt flere privatkunder, men i butikken er det dørgende stille. Dessuten har menigheter nesten avbrutt sine faste bestillinger, sånn som konfirmantbøker og bibler.

– Hva er det verste som kan skje?

– Vi må se hvordan salget utvikler seg, men det er ikke gitt at vi kommer tilbake på samme nivå. Så det verst tenkelige utfallet er at jeg må selge hytta.

Etter at den kristne bokkjeden Vivo gikk konkurs i 2016, kjøpte Foss tilbake oslobutikken og deler av Vivos varelager. Bokhandelen byttet også navn tilbake til Bok & Media. Til det fikk ikke Foss lån i banken, så for å redde den utsatte bokhandelen pantsatte han sitt eget hus.

Han er likevel ved godt mot.

– Jeg prøver å være optimist og håper at når vi kommer til august-september, begynner folk å handle noenlunde som normalt igjen.

LES OGSÅ: Veslemøy Østrem: «Denne krisen ligner ikke noen annen»

Tror ikke alle overlever

– Vi har hatt en umiddelbar inntektssvikt. Omsetningen har sunket med 50 prosent, så vi er satt tilbake 20 år, sier Svein Andersen i Hermon forlag.

Han har drevet forlaget i over 35 år, men har ikke opplevd en så svak måned siden slutten av 1990-tallet. Selv om utgivelser har blitt satt på vent, førsteopplag har blitt nedjustert og ansatte er permittert, mener han likevel at den lille inntjeningen som er gjennom bokhandler og nettsalg gjør det mulig å holde hodet over vann.

Han tror ikke det gjelder alle.

– Jeg tviler på at alle kristne forlag og bokhandlere kommer til å overleve denne krisen. Det er et så stort format, og mange har ikke mulighet til å få statens tilbud om kontantstøtte. Mange har opplevd å være nær nullpunktet flere ganger, og dette kan kanskje være krise nummer fem eller ti. Da er det nok noen som ikke orker mer.

Sommerstille

Juli er en viktig måned for mange av de kristne aktørene i bokbransjen. Til sommerstevnene landet rundt er det knyttet store inntekter. Flere forlag forteller at stevnene ikke bare er en god salgsplattform, men også en markedsføringskanal. At forbudet mot arrangementer med mer enn 500 deltakere ble forlenget frem til 1. september, gjør at man forlag frykter at nedgangen vil fortsette.

– Juli er en viktig måned på grunn av sommerstevnene. Så bare i sommerperioden taper vi nok minst en million, frykter Hans Petter Foss i Bok & Media.

– Juli måned med alle kristne sommerstevner utgjør 10 prosent av årsomsetningen vår, så det er den største måneden i året. Dersom alt blir avlyst vil det forsterke krisen vi allerede er inne i, og jeg frykter at vi da vil få en nedgang på 75 prosent, sier Svein Andersen i Hermon forlag.

Også for larviksbaserte Lunde forlag er sommermånedene sentrale.

– Det er høysesong for oss. Det er ganske slitsomt for hele den kristne bokbransjen at stevnene blir avlyst. Det gjør en allerede vanskelig situasjon, enda verre. Vi forventet jo at det skulle skje, men det er likevel slitsomt å forholde seg til det når forbudet har blitt en realitet, sier forlagssjef Tom Teien.

LES OGSÅ: – En skremmende utvikling vi har sett over tid, sier nestor i den kristne bokbransjen

Bibler på vent

– For oss går det foreløpig greit. Det har ikke vært noen permitteringer, og vi har heller ingen planer om det, sier Hans Johan Sagrusten, forlagssjef i Verbum.

Samtidig understreker han at situasjonen er alvorlig. De store, faste bestillingene – slik som Bibler til konfirmanter – har ikke kommet inn ennå. En betydelig del av Verbums salg kommer fra menigheter som kjøper inn til sine faste aktiviteter.

– Det kan ikke gjennomføres nå, så dermed er en del av de vanlige bestillingene utsatt.

Forlagssjefen vil ikke gå ut med tall, men forteller at også Verbum opplever fall i omsetning. Samtidig som de gir ut flere nye bøker, har de også sett seg nødt til å utsette et par lanseringer til over sommeren. Hans største bekymring er likevel knyttet til de kristne bokhandlene, som også viktige plattformer for Verbums utgivelser. Sagrusten håper folk ikke slutter å kjøpe bøker, og mener det kanskje er viktigere enn noen gang.

Scenefall

Kirkerottene er et omreisende teater som har besøkt norske menigheter rundt om i landet de siste tolv årene. Barneteaterforestillingene er en av flere produkter IKO-forlaget står bak.

– Kirkerotteteateret utgjør en stor del av omsetningen på denne tiden av året, så den største konsekvensen for oss er at disse forestillingene har blitt avlyst, sier Heidi Jannicke Andersen, forlagssjef i IKO-forlaget.

I takt med at bokhandlene merker mindre pågang, gjør også forlaget det. Likevel mener Andersen at de har klart seg «ganske bra», og forteller at de ikke har måttet ty til permitteringer.

– Vi har en del direkte salg gjennom bokklubben, og den går som normalt. Så totalt sett har vi klart oss ganske bra foreløpig.

Lunde forlag har hatt en litt tøffere periode. Bokhandlene er deres viktigste salgskanal, og de har merket at pågangen har vært betydelig mindre enn vanlig.

– Vi har hatt et vesentlig inntektsfall siden fredag 13. mars. Dermed har vi sett oss nødt til å utsette noen utgivelser til høsten, som nok vil gjøre at noe som var planlagt utgitt i høst, blir skjøvet over i 2021, forteller forlagssjef Tom Teien.

I likhet med andre forlag har også Lunde måttet permittere. Alle ansatte har nå en reduksjon i stillingen sin, slik at to-tre årsverk nå er fordelt på syv ansatte. Samtidig understreker Teien at de har vært opptatt av å ikke resignere, men forsøkt å se hvilke muligheter de har.

– Folket er der fortsatt, så vi prøver å finne nye veier for å få bøkene våre ut. Nettbutikken vår har faktisk hatt en god økning de siste ukene.

Tilpasninger

I likhet med de fleste andre forlag, har også Efrem forlag merket at de kristne bokhandlene er preget av tingenes tilstand. Forlegger Øyvind Lerø har merket at forhandlerne ikke har tatt inn like mange bøker som ventet. Selv måtte Efrem forlag avlyse en lenge planalgt panelsamtale i forbindelse med en boklansering.

– Dette har gjort det vanskeligere å komme ut med informasjon om bøker som kommer ut, sier forlegger Øyvind Lerø, den eneste faste ansatte i forlaget.

Han mener det er en fordel å være en liten aktør i tider som denne. Med få løpende utgifter og administrasjonskostander, er det lettere å snu seg raskt. Énmannsforlaget med base på Askøy i Hordaland er dermed ikke satt i noen krise, forteller forleggeren.

Vårt Land forlag hadde allerede planlagt å utgi de fleste av årets bøker sent på året, og har dermed blitt mindre rammet enn en del andre kristne forlag.

– Vi har forskjøvet et par utgivelsestidspunkter. Kapasiteten har vært litt redusert den siste tiden, forteller forlagsredaktør Elin Krogedal.

Hun forteller at denne perioden har gjort at noen forfattere har fått bedre tid og kan levere raskere enn planlagt, mens andre har fått mer å gjøre.

– Det er heller ikke uvanlig utenom korona, men det har vært litt mer forandringer enn vanlig.

LES OGSÅ: Bokhandel redder av pensjonister

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker