Kunst

Bli kunstekspert fra lenestolen

Fordriv koronakarantenen med dadaistiske marionetter og vakre altertavler fra middelalderen.

Koronautbruddet har ført til stengte museer over hele verden. Hjemmesittere som er sulte på kunst trenger likevel ikke å fortvile – det finnes nemlig en hel verden av å utforske på internett.

Den klart største inngangen til kunst via sofakroken er Google Arts and Culture. Teknologigiganten Google har siden 2011 samlet digitalt innhold fra mer enn 1.200 kunstinstitusjoner. Via nettsiden er det mulig å søke etter høyoppløselige bilder av kjente og mindre kunstverk – eller ta virtuelle turer rundt om i samlingene.

Ville tider

Museum of Modern Art (MoMa) i New York var tidlig ute med å inngå samarbeid med Google. Akkurat nå skulle det koronalukkede museet vist en stor utstilling med den sveitsiske multikunstneren og dadaisten Sophie Tauber-Arp.

Aldri hørt om henne? Dykk ned i det forbløffende kunstnerskapet via tekst, arkivfoto og bilder av verkene – som spenner fra abstrakt maleri, skulptur og tepper til dukker, dans og interiørdesign.

Sophie Tauber-Arp ble født i Davos i 1889. Hun var en sentral skikkelse i det 20. århundrets avantgarde, ikke minst i det dadaistiske miljøet i Zürich under 1. verdenskrig. På nattklubben Cabaret Voltaire slo Tauber-Arp og andre frie fugler seg løs i protest mot den grusomme krigen – og mot etablerte ideer om hva kunst skulle være.

Tauber-Arp laget blant annet marionettene til en oppsetning av skuespillet «King Stag», inspirert av psykoanalysen. Hun opptråde også jevnlig som danser på Cabaret Voltaire, da gjerne i kostymer designet av ektemannen – poeten og kunstneren Jean Arp.

Bit for bit

Uavhengig av museenes aktuelle (og nå lukkede) utstillinger, er Google Arts and Culture et verktøy til å bli bedre kjent med enkeltkunstnere – også på nye måter. Hva med en liten kikk i Frida Kahlos dagbok? Eller en oversikt over favorittbøkene til Vincent van Gogh?

Nærstudier av enkeltverk med forklarende tekst er også å finne. Den som er glad i kirkekunst, kan utforske den vakre altertavlen Maesta of Santa Trinita av kunstneren Cimabue. Altertavlen, som befinner seg på Uffizi-galleriet i Firenze, ble laget mellom 1280 og 1290, og har klare trekk fra bysantinsk kunst.

I forfatterens hode. Mange kunstmuseer har selv laget gode digitale presentasjoner av samlingene sine. Louvre i Paris har omfattende videopresentasjoner av noen av sine mest ikoniske verk, som maleriet Mona Lisa og skulpturen Nike fra Samothrake.

Louisiana utenfor København har mer enn 750 videoer om kunst og kultur på sine nettsider. Louisiana Channel gir deg tilgang til både arkivmateriale og intervjuer med gamle travere som Marina Abramovic eller nyere stjerner som Otobong Nkanga.

Videoarkiver er også fullt av forfatterintervjuer fra museets egen, årlige litteraturfestival. Her finnes fjorårets mye omtalte samtale mellom franskmannen Michel Houellebecq og den danske redaktøren Rune Lykkeberg.

Norske tilstander

Store deler av Nasjonalmuseet var allerede stengt før koronautbruddet, grunnet flytting. Nå når også arkitektursamlingen er lukket, kan museet friste med en nettutstilling med arkitekten Wilhelm von Hanno. Von Hanno er særlig kjent for Trefoldighetskirken (1858) og for utformingen av skole, kirke og brann- og politistasjon da Grønland ble innlemmet i Oslo by i 1859.

På Nasjonalmuseets nettsider finnes også en liten digital presentasjon av Kjell Aukrust (1920–2002). Her kan du kose deg med 100-årsjubilanten Aukrusts lune tegning av Solan Gundersen og Ludvig fra Flåklypa.

I serien «Historier fra museet» anbefales også en kikk på tekstilkunstneren Frida Hansen. Hansen var internasjonalt kjent i sin tid, og hennes fargesterke og vakre tepper fornyet norsk vevetradisjon.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst