Anmeldelser

Min psykt perfekte generasjon

De sterkeste historiene fra folk på min alder handler om angst, press og stress. Hvordan ble vi egentlig en så psyk generasjon?

Bilde 1 av 2

20 prosent av barn og unge har en mental plage som gjør at livet blir vanskelig å takle, ifølge NRK. Mandag er det premiere på den nye dokumentarserien Jeg mot meg, som NRK ønsker at skal bidra til større åpenhet rundt psykiske lidelser.

I serien møter vi åtte unge mennesker som har filmet sitt eget liv med håndholdt kamera i en periode på 12 uker. En gang i uka møtes de til samtaleterapi ledet av psykolog Peder Kjøs. Noe av målet med serien er å vise at det hjelper å tørre å være åpen om problemene sine.

LES OGSÅ: Kjære unge jente, du er bra nok

Stress og angst

En gjenganger i beskrivelsene av dagens unge voksne er prestasjonspress og et jag etter perfeksjon. I TV 2-serien Sykt perfekt, som ble sendt tidligere i år, møtte vi sju jenter som alle sliter så mye med kravet om å ha det perfekte liv, at de i noen tilfeller blir syke av det.

Jeg mot meg har en lignende tematikk, men flere av deltakerne har enda mer alvorlige diagnoser, som ME, posttraumatisk stress og depresjon.

Likevel er det stress og angst som går igjen hos de fleste. Anders (18) har spise- og treningsforstyrrelser, et sett av regler som nekter ham å spise salami og gå på fest fordi «djevelen han har i hodet» sier det ikke er bra.

Malin (25) er utdannet tekstforfatter, men har så strenge krav til seg sjøl at hun ikke lenger tør å skrive. Trine (19) skal bli jurist, og må derfor ha sekser i alle fag, samtidig som hun har tre jobber og er PR-sjef i russens hovedstyre. Det er i ferd med å knekke henne fullstendig.

LES OGSÅ: Å være bra nok er ikke det samme som at du alltid må være best

Unge psyke

Vi finner de samme fortellingene i fiksjonen. I HBO-serien Girls, har hovedpersonen Hannah (som blir spilt av serieskaper Lena Dunham) en tvangslidelse som hindrer henne fra å nå forfatterdrømmen.

I Joachim Triers kritikerroste film Oslo 31. august møter vi en ung mann som føler seg fanget av folks forventninger. Fra utsiden kan han se vellykket ut, men på innsiden er det bekmørkt.

Også NRK-dramaet Unge lovende handler om tre unge jenter som prøver å slå gjennom i kreative yrker, men som innser at det ikke er så enkelt, uansett hvor hardt de jobber. Nenne (spilt av Gine Cornelia Pedersen) prøver å bli forfatter, men er åpenbart psykisk syk.

LES OGSÅ: Sykt perfekt i 35 år

Blir deprimert

I Helga Flatlands nyeste roman Vingebelastning møter vi Andreas, som er 30 år og utdannet medieviter. Da han fikk beskjed om at han kunne bli hva han ville, valgte han som så mange andre i sin generasjon «noe innen media». Han passer ikke til jobben sin, blir sykmeldt og får en lettere psykisk diagnose og tilbud om samtale med psykolog.

I et intervju med Vårt Land forteller Helga Flatland at hun ønsker å ta problemet på alvor, og ikke henge ut noen med psykiske diagnoser.

– Men jeg er usikker på hvor sunt det er å sende så mange unge på min alder gjennom psykiatrien, sier Flatland.

– Det må være rom for de verste følelser uten at de skal bli sykeliggjort.

LES INTERVJUET MED HELGA FLATLAND: – Å tilby psykiatri som utvei kan være en sykeliggjøring av våre knuste ­forventninger.

Bare ikke jeg

Deltakerne i Jeg mot meg sliter med mange av de samme tankene som Andreas: Alle andre har kommet så langt og oppnådd så mye i livet, bare ikke jeg. Det holder ikke å være god nok, når du faktisk har mulighet til å være best. Det er ingen som forstår meg, for jeg er ikke som alle andre.

Det er sterke historier, fortalt med en nesten paradoksal åpenhet fra mennesker som ikke har turt å fortelle sine nærmeste om hvor vanskelig de har det.

Gjenkjennelig

Da NRK ba fire unge forfattere skrive sitt litterære manifest, trakk Kristina Leganger Iversen fram at hennes generasjon har sett folk gå fra å samle seg om å endre samfunnet, til å samle seg om å endre seg sjøl. «Av løftet om at ein kan bli noko, men at arbeidet aldri betalar nok, i eit språk der det er opp til oss, vi må berre bli betre til å konkurrere,» skriver hun.

For oss som tilhører samme generasjon, er det lett å kjenne seg igjen: Forventningene til at du kan gjøre alt du vil med livet ditt, fordi alle muligheter ligger åpne. Og den lammende følelsen av at det kun er din egen skyld dersom du ikke når alle målene du hadde satt deg.

Hvor kommer egentlig dette presset fra?

LES OGSÅ: Unge mennesker fråtser i selvdyrkelse

Ikke bare jeg

Det ubehagelige spørsmålet vi må tørre å stille, er om det kan bli en selvforsterkende ond spiral. Det er lett å bli stressa av å tenke på hvor stressa du burde vært. Å stadig slå fast hvilket umenneskelig press dagens unge utsettes for, er ikke nødvendigvis med på å gjøre presset noe mindre.

I samtalegruppa i Jeg mot meg ser deltakerne ut til å få hjelp bare av å få høre at andre også tenker det samme som dem. Hovedpersonen i Vingebelastning har det på samme måte. Andreas tror at alle andre er så innmari lykkelige, selv om kjæresten prøver å fortelle ham at det ikke stemmer.

LES OGSÅ: NRK-serien Guds lærlinger viser hvordan unge mennesker vier livet til noe større enn seg selv

Selvopptatt

Å bruke tid på å kjenne lenge på egne personlige problemer, må kunne sies å være et i-landsproblem. Det er forbeholdt oss som lever i et velstandssamfunn, og det kan brukes som et argument for hvor selvopptatt min generasjon er. Men dersom resultatet blir at en femtedel av oss utvikler psykiske problemer, er det like fullt et problem som må tas på alvor.

Interessant nok var dokumentarserien Guds lærlinger, som hadde premiere på NRK i påsken, befriende tom for disse problemstillingene. Serien handler om samme generasjon, men dette er unge mennesker med et større prosjekt enn å «finne seg sjøl», som flere av samtalesesjonene i Jeg mot meg handler om.

Det bibelskoleelevene kanskje kan lære oss, er at det kan være sunt å vende seg ut mot andre i stedet for bare gå inn i seg selv.

Diskuter denne kommentaren på Verdidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser