Anmeldelser

Gode råd for å unngå at menigheten blir et vepsebol

Et kristent medarbeiderfellesskap kan være som en harmonisk oase i en kaotisk verden. Eller som et vepsebol i sommeridyllen.

Mellommenneskelige uoverensstemmelser på et eller annet nivå i en menighet har de fleste hatt kontakt med. Noen ganger vokser de seg til uhåndterlige konflikter som truer med å legge hele fellesskapet i ruiner. De kreftene man ønsker å bruke til å skape gode fellesskap for barn, unge og voksne, må heller brukes til å avgrense ødeleggelsene til en pågående konflikt. Forsamlinger lammes og medarbeidere margstjeles. Hva skal man egentlig gjøre?

Midt i dette landskapet er det Sverre Stoltenbergs bok Når fellesskapet belastes befinner seg. Stoltenberg selv har lang erfaring både på det praktiske og teoretiske plan når det gjelder disse problemstillingene. Dette bærer også boken preg av. Og han har skrevet en praktisk og jordnær bok som beskriver virkeligheten slik mange kan gjenkjenne den. Her er både mange gode observasjoner og tilsvarende råd. Men med de forbeholdene enhver som har jobbet med konflikter har, at det faktisk ikke er alle konflikter som lar seg løse. Noen ganger må man bare gå hver til sitt og starte på nytt.

Tidlig. Derfor er det så viktig å identifisere en konflikt på et tidlig stadium, mens den ennå kan håndteres. Stoltenberg skisserer sju stadier som en konflikt beveger seg gjennom. Det begynner som uenighet og interessemotsetninger. Dette i seg selv trenger ikke være negativt. En viss grad av indre uenighet er en styrke for en menighet. Men uenighet kan utvikle seg til konflikt. Den personifiseres, dialogen opphører, det skapes fiendebilder og til slutt befinner man seg i en polarisering der veien tilbake til fellesskap nesten er umulig. "Min erfaring med konflikter i kirkelig sammenheng er at man ofte lar konflikten gå for langt før man gjør noe", skriver Stoltenberg. Han påpeker også at omkostningene som oftest er større ved å la en konflikt få utvikle seg, enn ved å ta tak i den på et tidlig stadium.

Hva skal man da gjøre? Å lese Stoltenbergs bok kan være en god start. Her gis det mye god veiledning. Men man skal heller ikke være for tilbakeholden med å søke ekstern hjelp. De fleste kirkesamfunn har i dag organer med kompetanse på konflikthåndtering.

Konfliktskapende personer. Stoltenberg har et eget kapittel om konfliktskapende personer. Det er ikke til å komme utenom at konflikter handler om personer. Og det er visse personlighetstyper som genererer konflikter. Disse personene kan det være fatalt for et fellesskap om blir sittende i viktige posisjoner. Å gjenkjenne noen personlighetstrekk kan derfor være avgjørende for eksempel ved ansettelser. Stoltenberg gir noen gode beskrivelser av slike personer. Eksemplet med ansettelsesprosessen omkring en person som er flink til å snakke for seg men som er en katastrofe i jobben, er svært gjenkjennelig. De fleste av oss lar seg lettere manipulere enn vi liker å innrømme.

Stoltenbergs beskrivelser av manipulatoren, narsissisten og psykopaten kan være gode å ha i bakhodet når jobbintervjuet skal foretas eller når man prøver å skjønne hva som foregår i en fastlåst personalkonflikt. Det betyr ikke at man alltid finner årsaken i slike personlighetstyper. Men om de finnes vil det være viktig å identifisere dem.

Nyttig. For alle som er, har vært eller kommer til å komme i kontakt med en konfliktsituasjon på menighetsplan, er denne boka en svært nyttig veiviser. Anbefales til enhver nyvalgt menighetsrådsleder i Den norske kirke, enhver prest eller pastor, og enhver annen som sitter i lederposisjoner i menigheter og forsamlinger.

Les flere anmeldelser i papiravisen onsdag. Den kan du kjøpe i PDF-utgave her.

Les mer om mer disse temaene:

Per Eriksen

Per Eriksen

Per Eriksen er pastor i Fredrikstad frikirke og bokanmelder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser