Kultur

NBU-leder: – Tar selvkritikk

BOKMESSEN I KAIRO: Leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) sier de ikke har vært tydelig nok utad i kritikken av Norsk barnebokinstitutts rolle i Kairo.

«Det er NBUs ansvar å ivareta alle barne- og ungdomsbokforfatteres interesser, og styret mener at NBIs rolle i Kairo var både problematisk og kritikkverdig.»

Det skriver Alexander Løken, leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere, i et åpent lederbrev til sine medlemmer.

Han viser til Vårt Lands kulturredaktør Lars Petter Sveens kritikk av NBU for ikke å ha ropt opp på vegne av forfatterne. Løken skriver at han «tar selvkritikk for at NBU har vært for tause i offentligheten».

– Burde vært tydeligere

Norge var gjesteland da bokmessen i Kairo ble avholdt 26. januar til 6. februar. Forrige uke meldte Vårt Land at barne- og ungdomsbokforfattere reagerte på at Norsk barnebokinstitutt (NBI) sendte sine egne forfattere til bokmessen i Kairo, der de også hadde ansvar for det barnelitterære programmet.

Løken bekreftet at NBU hadde fått flere henvendelser fra medlemmer som mente det fremsto som uryddig. I lederbrevet understreker han at saken har blitt grundig diskutert i NBUs styre, og at NBU har tatt til orde for «en grundig opprydning» overfor NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet, som ledet gjestelandsprosjektet.

«Ville NBU ha plassert hele vårt styre på scenen i Kairo, hvis vi hadde hatt ansvaret for messa? Naturligvis ikke,» skriver Løken.

– Ulike mandat

Det var NORLA som ga NBI ansvaret for barne- og ungdomsbokprogrammet under bokmessen i Kairo.

– Våre organisasjoner har ulike mandat og oppgaver, og en del av samarbeidet er å gi hverandre frihet til å løse oppgaven, sa NORLA-direktør Margit Walsø til Vårt Land.

NBI-direktør Nisrin Maktabi-Barkouki forklarte at de hadde begrensede økonomiske rammer og kort tid på å sette sammen et bredt program. Hun la vekt på at NBI har mye kompetanse, og at de også hadde invitert med forfatterne utenfor instituttet.

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur