Kultur

Nå blir Human-Etisk Forbunds tanke fri igjen

MEDIER: Neste år skal medlemsmagasinet Fri tanke igjen jobbe under Redaktørplakaten. – For vår del har det hele tiden vært tydelig at dette skal være et redaktørstyrt medium, sier HEF-sjef Christian Lomsdalen.

På forsommeren ble det kjent at Fri tanke ikke lenger skulle være fritt.

Frem til da hadde Human-Etisk Forbunds medlemsmagasin vært styrt av en uavhengig redaktør, men i juni overtok forbundets kommunikasjonssjef redaktørstolen. På den måten kunne ikke lenger magasinet jobbe under Redaktørplakaten.

Redaktørplakaten er en erklæring om redaktørens ansvar og plikter. Kjerneprinsippet i avtalen er redaktørens uavhengighet fra eier eller utgiver.

Da årets andre utgave av Fri tanke utkom i mai, var «redaktørstyrt» fjernet fra formålsparagrafen. Det ble i stedet bare informert om at «Fri tanke arbeider ut fra Human-Etisk Forbunds verdigrunnlag».

Mangeårig pressesjef Jens Brun-Pedersen var kritisk til løsningen:

– Jeg synes det er flaut at Human-Etisk Forbund legger dette under en avdeling som har som jobb å markedsføre og skaffe nye medlemmer til organisasjonen, uttalte han til Vårt Land.

– Unntakstilstand

Human-Etisk Forbund oppga på sin side at det bare var snakk om en midlertidig løsning, og under helgens landsstyremøte stod nettopp «redaktørstyrt medlemsblad» på agendaen.

– Det var et unntak på grunn av intern omorganisering. Vi trodde det medførte at vi måtte melde oss ut av Redaktørplakaten, og ville bare gjøre alt riktig, forteller HEF-leder Christian Lomsdalen.

Han forteller at de benyttet anledningen til å tenke seg om rundt hva de vil med et medlemsblad.

– For vår del har det hele tiden vært tydelig at dette skal være et redaktørstyrt medium. Forutsetningen for sakspapirene i helga var at vi ønsket et redaktørstyrt medium, men måtte finne ut av hvordan vi skal organisere det, sier Lomsdalen.

---

Fri tanke

  • Et ikke-kommersielt og fullfinansiert medlemsmagasinet utgitt av Human-Etisk Forbund (HEF).
  • «Fri tanke skal være en premissleverandør for religions- og livssynsdebatten i Norge», ifølge egen statutter.
  • Kommunikasjonssjef Marit Øimoen var redaktør for den forrige papirutgaven av Fri tanke.
  • Under Human-Etisk Forbunds landsstyremøte 19.-20. november 2022 ble det bestemt at magasinet skal legges under HEF-eide Humanist forlag og at en ny redaktør skal ansettes.

---

På redaktørjakt

Også Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Fagpressen engasjerte seg endringen. «Vi vil advare sterkt mot å innlemme tidsskriftet Fri tanke i en enhetlig kommunikasjonsplan, heller enn å satse videre på viktig journalistikk», skrev de i en kronikk med tittelen «Det er ingen skam å snu, HEF».

Tidligere har medlemsmagasinet hatt en ansatt redaktør og periodevis journalister ansatt i forbundet. I løpet av landsstyremøtet ble det vedtatt at Fri tanke skal legges inn under Humanist forlag – som er heleid av Human-Etisk Forbund.

– De har lang erfaring med skribenter og tekstarbeid, og kjenner godt til redaktørinstituttet. Vi ser på dette som en lur måte å løse dette på, sier Lomsdalen.

Tanken er å utgi Fri tanke i fysisk format tre ganger i året, men det vil neppe skje i 2023, opplyser forbundslederen.

– Vi må ansatte en redaktør. Det tar tid å etablere noe nytt.
Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur