Kultur

Jon Fosse-støtte vekker reaksjoner: – UD er ikke noe turistbyrå

LITTERATUR: Utenriksdepartementets 300.000 kroner til et lukket Jon Fosse-seminar får flere til å reagere. – Veldig rart å gi masse støtte til en forfatter som allerede er gjennom lydmuren, sier litteraturagent Eirin Hagen.

Tirsdag skrev Vårt Land at Utenriksdepartementet (UD) nylig bladde opp over 300.000 kroner for et lukket Jon Fosse-seminar i Vestland. Til stede var internasjonale forleggere, oversettere og journalister. Det får litteraturagent Eirin Hagen til å reagere.

– Dette er overhodet ikke vanlig, og det skal vi være glade for. UD er ikke noe turistbyrå.

UD har opplyst til Vårt Land at regjeringen har som mål å øke eksporten av norsk kultur, og at støtte til pressebesøk fra internasjonale kulturaktører er et viktig virkemiddel. Det overbeviser ikke Hagen i Hagen Agency.

– For meg gir dette en bismak. Hvorfor bruke 300.000 kroner på å feire en fetert forfatter som har vunnet masse priser? Nå har tydeligvis UD åpnet den døra … hva blir det neste?

– Underlige signaler

At lesere kan ha glede av å oppsøke de steder som er beskrevet i en roman, er ikke Hagen i tvil om. Hun var utenlandsansvarlig i det som da het Cappelen da Halvbroren kom ut i 2002, og minnes at mange lesere ville promenere gatene på Fagerborg. Hagen har også selv vært i Napoli for å gå i Elena Ferrantes fotspor.

– Men det er noe helt annet når Utenriksdepartementet betaler for det. Det sender dessuten veldig underlige signaler å velge ut én forfatter. Det er veldig rart å gi masse støtte til en forfatter som allerede er gjennom lydmuren, sier litteraturagenten.

.

– Dette kan vel gi synergieffekter til andre deler av norsk litteratur?

– Nei, det synes jeg er et tynt argument. Det er mange forfattere som blir oversatt for første gang. Å gi forlaget i det utgivende landet markedsstøtte og invitere forfatteren til å delta på lanseringen av den oversatte boken, er konkret og direkte knyttet til utgiverlandet. Det er ikke dette. De inviterte Fosse-forleggerne har allerede utgitt ham, bemerker Hagen.

– Man må skjelne mellom hva som er kultureksport og hva som er turisme.

Fikk nei

Ingvild Haugland Blatt, leder i Cappelen Damm Agency, slutter seg til Hagens innvendinger.

– Vi jobber med litteratureksport og kjemper om statlige midler hele tiden. Jeg synes dette er en oppsiktsvekkende høy sum til et enkeltarrangement. Spørsmålet er hvorvidt dette er riktig bruk av over 300.000 kroner, og det kan jeg vanskelig stille meg bak.

.

I tillegg til støtten fra UD, fikk Fosse-seminaret innvilget 40.000 fra Norla, Senter for norsk litteratur i utlandet. Blatt forteller at hennes agentur har fått avslag på søknader som minner om det Fosses agent fikk ja til fra Norla.

Ifølge litteraturagenten fikk de ikke innvilget en søknad om støtte til en middag under bokmessen i London der flere av Vigdis Hjorths utenlandske forleggere var invitert.

– Vi fikk nei fordi det ikke fremmet norsk litteratur som helhet. Vi fikk tilslag til ett arrangement, til en middag for Anna Fiske-forleggere under barnebokmessen i Bologna, mot at vi hentet inn en person som skulle snakke om norsk barneboklitteratur generelt.

Å invitere til et seminar lik det som ble arrangert i Vestland siste uke, mener Blatt likevel er gammeldags.

– Skal du jobbe med norsk kultureksport, må du jobbe på samme måte som internasjonale aktører gjør i dag. Vi jobber med speidere, underagenter, direkte med forlag, reiser på messer, drar på forlagsbesøk, og gjør et massivt skrivebordsarbeid. Vi jobber veldig mye med å lage kontaktnett. 25 gjester er ikke et kontaktnett.

– Et unikt arrangement som dette kan vel ha synergieffekter som kommer det norske litteraturfeltet til gode?

– Det er akkurat det det ikke gjør. Når du lager et lukket arrangement for en liten gruppe mennesker kommer det vanskelig norsk kultur som sådan til gode. Pengesummen står ikke i stil til resultatene dette vil gi for eksport av norsk litteratur.

Når du lager et lukket arrangement for en liten gruppe mennesker kommer det vanskelig norsk kultur som sådan til gode

—  Ingvild Haugland Blatt, leder av Cappelen Damm Agency

– Stort potensial

Norla-direktør Margit Walsø mener vestlandsbesøket passet godt under deres søkbare tilskuddsordning for eksport og markedstiltak i utlandet. Hun vil ikke kommentere enkeltsakene Blatt trekker frem, men bemerker at de på generelt grunnlag er positive til «internasjonale nettverksaktiviteter».

Nettopp derfor er hun begeistret for det internasjonale Fosse-seminaret.

– Det er viktig for den videre veien for Fosse. De inviterte får god kunnskap om forfatterskapet, som igjen kan øke det internasjonale nettverket. For et forfatterskap i stor utvikling har et besøk som dette stort potensial, sier Walsø.

Men er Jon Fosse en forfatter som trenger UD-drahjelp på mer enn 300.000 kroner?

– Det er veldig mange som trenger drahjelp. Det er viktig å løfte frem nye stemmer, men også å bidra til å forsterke det som er i gang. Det er ingen motsetning, synes vi. At UD prioriterer støtte til kultureksport utover Norges grenser, gjør at det blir flere stemmer fra Norge som kan leses på flere språk.

I motsetning til Hagen og Blatt, mener Walsø at forrige ukes seminar vil kunne ha positive utslag for flere enn Fosse selv.

– Når et forfatterskap blir godt kjent og oversettes til mange språk, skaper det økt interesse for norsk litteratur generelt. Nettopp derfor er det viktig å støtte både dem som er på god vei til å bli etablerte navn, men også helt nye stemmer.

---

Internasjonalt Jon Fosse-seminar

  • 24.-26. august inviterte Jon Fosses agentur Winje Agency en rekke utenlandske forleggere, oversettere og journalister til Vestland for å oppleve «topografien i Fosses forfatterskap».
  • Utenriksdepartementet støttet seminaret med i alt 316.000 kroner. Agenturet samarbeidet også med Samlaget, Litteraturhuset i Bergen og Norla. Sistnevnte støttet med 40.000 kroner.
  • I Vårt Land onsdag 31. august var Preben Jordal, fungerende leder i Norsk kritikerlag, kritisk til seminarets innhold. Han mener det hele fremstår som en smøretur.

---

Tro på vestlandsnaturen

espen stueland

Norla-direktøren får støtte fra kritiker og forfatter Espen Stueland. Samtidig som han registrerer at de bruker «mye penger på én forfatter i stedet for å smøre tynt utover», har han ingen sterke motforestillinger mot pengebruken.

Og om den norske akademiske forskningen på Fosse egentlig ville bidratt til å skape interesse og forståelse, er jeg usikker på.

– At det er en smøretur er vel opplagt. Gaver skaper alltid takknemlighetsgjeld. Men jeg synes det er greit at de promoterer Fosse. Han har format. Og om den norske akademiske forskningen på Fosse egentlig ville bidratt til å skape interesse og forståelse for det publikum gjestene henvender seg til, er jeg usikker på, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Stueland tror dessuten det kan ha positiv effekt. «Å se de vestlandske landskapene og Unesco-bryggen i Bergen, kan faktisk skape interesse for norsk litteratur. Man kan like det eller ikke».


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur