Kultur

Rådebank-stjerne skal spille Hans Nielsen Hauge

FILMER: Odin Waage blir å se som vekkelsespredikanten i den kommende «dramadokumentaren» om fjorårets 250-årsjubilant.

Fjorårets Hans Nielsen Hauges-jubileum var utgangspunkt for flere filmprosjekter. Det nyoppstartede produksjonsselskapet Hans Media tok året før over rettingene til filmen Hans Nielsen Hauge (1957). I tillegg til å restaurere den gamle filmen, er selskapet nå ferdig med Hans Nielsen Hauge – mannen som vekket Norge som beskrives som den første filmen på 60 år «om Norges kanskje mest innflytelsesrike mann».

Filmen, med dokumentarfilmskaper Harald Flem i regissørstolen, er en slags dramatisert dokumentar der skuespillere dramatiserer sentrale hendelser fra Hauges liv. Og til å spille Hauge selv har teamet fått med seg Odin Waage – den Gullruten-vinnende skuespilleren som fikk sitt gjennombrudd som GT i NRK-serien Rådebank.

I tillegg til dramatiserte scener har kinodokumentaren Thor Haavik som programleder. Farmen-presten gjester en rekke sentrale plasser i Hauges liv, mens flere Hauge-eksperter er intervjuet. Filmen «tar for seg reisen fra åndsdåpen på åkeren i Tune i Østfold, via forfølgelse og nesten ti år i varetekt uten dom under kummerlige forhold, helt frem til Hauges totale oppreisning i 1814», skriver produksjonsselskapet.

Filmen får sin førpremiere i Sarons dal 10. juli, og vises så flere steder i løpet av samme måned.

---

Drama-dokumentar

Hans Nielsen Hauge – mannen som vekket Norge

Av: Harald Flem

Med: Odin Waage, Ingvild Deila, Per Christian Ellefsen, Ola Grytten, Per Sævik, Helje Kringlebotn Sødal, Linda Helén Haukland, Dag Kullerud

Premiere: 11. november 2022

---

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur