Verdidebatt

Tror Vårt Land på julenissen?

At Vårt Land for alvor vurderer å starte ny TV-kanal, er å gå baklengs inn i fremtiden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Harald Flem

Entreprenør og dokumentarfilm-skaper

Pinsevennene har vært på besøk hos Vårt Land ifølge Norge IDAG. Dagen ønsker flere kanaler velkommen. Det gjør også Kanal 10 og Visjon Norge. Kanskje Vårt Land burde invitere noen nøkkelpersoner fra TV 2, Discovery og Viasat?

Da vil de få presentert både seertall og økonomi som gir litt perspektiv. De samtalene kan spare både konkurranse-gira eiere, engasjerte styremedlemmer, ansatte, og abonnenter for flere titalls millioner - for ikke å glemme oppsigelser.

LES OGSÅ: Vårt Land vurderer å starte en tv-kanal med tydelig kristen profil: – Et tøft marked, sier mediebyrå

Lang vei til kvalitet

Jeg har selv vært med å budsjettert, produsert og utviklet «ikke-kristent» innhold for sekulær riksdekkende TV. Selv enkle program koster mangfoldige millioner. Å avvikle to til tre timers sending krever mange personer i sving. Studio, teknisk utstyr, forhandlinger om distribusjonsavtaler, markedsføring og mer til.

Mer enn et par videojournalister og en programleder som får stoff fra avisjournalister. Et par fjernstyrte kamera som klippes og styres av samme person og en halvgod programleder er ikke kvalitet. Livesending krever flinke folk. Du kan ikke klippe bort dårlige kameravinkler, programledere som famler, eller gjester som snakker for kort eller lenge når det er direktesending.

Hva skal VL-TV være?

Å drive kanal, eller vurdere lineær sending, sender et signal ikke bare gjennom dyre distributøravtaler, men også forventninger til potensielle seere og annonsører. Kravet om livssynsinnhold på TV er ikke lenger det samme. Trist, men det utfordrer på kvalitet. «Egil-TV» holdes i dag oppe av pinsevenner og deres venners venner som trofast gir, nå som kanalen ikke betaler lenger. En imponerende jobb.

Skal VL-TV hente givere og annonseinntekter, er det i motsetning til disse. Ikke bare for et eller to program med 8-12 timers ferdig TV som spres utover en sesong en gang i uken. Det skal lages TV med høy kvalitet, flere timer hver dag.

Kanal 10 drives av mange frivillige i sving. Det kan ikke Vårt Land. Visjon har sterke meninger. Det snakkes om helbredelse og helvete til støttepartnerne. Kontraster brukes også i lineær, sekulær TV. Det er slikt som skaper underholdning. Men er det nødvendigvis slik kvalitet Vårt Land vil ha?

LES OGSÅ: Berit Hustad Nilsen: «Vi trenger mer kristen-TV»

Lange prosesser fra ide til resultat

Jeg har sittet med mange skarpe TV-hoder fra inn- og utland og utviklet ulike format for TV. For hvert konsept som utvikles, har flere titalls havnet i søpla. Presenteres tre eller tretten forslag hos kanalene, har man fort forkastet 30 internt først. Og disse 30 er ikke bare skriblerier på tavla. Utviklere i flere sjangre har gjerne jobbet ukevis på hvert konsept. Kanskje til og med laget en pilot eller to. Sånt koster penger. Hvem skal kvalitetssikre for Vårt Land som både blir produsent og redaktør?

Hvem er målgruppa?

Kanal 10 og Visjon Norge er ikke eneste konkurrent. Ikke bare kreves godt innhold, men det må være så bra at man velger dét fremfor hva som akkurat da vises på NRK, TV 2, eller alt annet Kristen-Kari kan gjøre en vilkårlig kveld. Da må man på samme vis satse stort på utvikling.

Hvis Vårt Land også drives forretningsmessig på «kristne verdier», bør man på eiersiden heller tenke langsiktig profitt. Kan hende VL-TV klarer å kapre noen i 70+ segmentet fra Visjon Norge. Slike som har fjernkontroll med tallknapper. Men dagens 60-åringer behersker både bruk av apper og nettbrett utmerket. Ikke har de et mediekonsum som er å kun lese to aviser, to radiokanaler og se på samme kanal fra 18–22.30 heller.

Sats på nett

Vårt Land vil nok ha 30–50 segmentet. Sats heller på kvalitet i app og på nett til 60+ lommebøkene, så kan Hanvold holde seg til eldre med bankgiro. Da vil appen og nettsiden VL-TV, ikke kanalen, kunne få enormt mange seere og kanskje til og med få et overskudd som kan brukes for å lage innhold for 60+ sine barn og barnebarn. Heller én god sending i uka som vi kan se når det passer, enn flere timer hver dag. Gå sakte.

Visjons titalls innsamla millioner går ikke bare til Hanvold. Det koster med stab, vedlikeholde teknisk utstyr, designe, lyssette og leie studioer. Hvis Vårt Land mener at det de produserer er dårlig kvalitet, må de fort legge på ganske mange millioner til. Å tro noe annet, er å tro på julenissen, ikke Jesus.

Apper og strømming har kommet for å bli. «Content is king». Legg bort stoltheten og frustrasjon. Tenk kvalitet framfor kvantitet. Da klarer vi kanskje etter hvert å også komme tilbake til NRK, TV 2 og de andre store aktørene.

HER KAN DU SE ET UTVALG AV VÅRT LANDS NETT-TV-PROGRAMMER:…

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt