Kultur

Bergenser i brann nominert til pris

PETTER DASS-PRISEN: Gir du Thor Haavik din oppmerksomhet i fem minutter, får du evangeliet. Det er det han brenner for, ikke for Brann.

I høst har han fått det uunngåelige dobbeltnavnet som kleber seg til alle som deltar i TV2-serien Farmen. Han er imidlertid ikke blitt Farmen-Thor, men Farmen-Presten. Vårt Land gjorde min tro-intervju med «reality-presten». NRK hentet ham inn i programmet «Mellom himmel og jord» på første søndag i advent. Selv sørger han for å fylle sin egen Youtube-kanal med femminutters videoer stinne av Jesus-begeistring og enkle råd om tro og liv.

Den tverrkirkelige organisasjonen Tro & Medier tror knapt det de ser og hører av kristen medierekkevidde.

– Det er inspirerende å se en kristen mann som i beste sendetid uttrykker sin tro på en så naturlig måte, som ikke støter bort ikke-troende, men som vekker interesse og en opplevelse av en berøring av Gud. Det er unikt, sier Jenny Bruvik i Tro & Medier.

---

Thor Haavik

  • Kapellan i Salhus kirke i Bergen.
  • 26 år gammel.
  • Har vokst opp på Mathopen i Loddefjord, hvor han bor midlertidig.
  • Deltok nylig i realityserien Farmen på TV2.
  • Står bak YouTube-kanalen Livsgnisten.
  • Nominert til Petter Dassprisen 2020.

---

«Utrolig»

Når Haavik får høre at han også er nominert til årets Petter Dass-pris, utbryter han på klingende bergensk:

– Så utrolig stort. Det er fantastisk.

Livet hans var bare fotball, men to skadde knær fikk ham bokstavelig talt ned i knestående. 17 år gammel ga han Gud et løfte, og har holdt det. Nå gir han krevende konfirmanter mye av æren for at han har funnet fram til sin energiske måte å forkynne på. Han hadde lenge samlet på gode fortellinger og i vår spilte han inn en rekke videoer. Medieplanen var klar da han meldte seg på TV2s Farmen.

– I vår laget jeg serien «Spør om tro» der jeg gir korte svar på spørsmål som ofte blir stilt om den kristne troen. Da jobbet jeg med ett og ett spørsmål og prøvde å svare på fire til syv minutter. Det er lagt ut i løpet av høsten mens jeg var med på Farmen. Det var en perfekt timing.

Søk på Gud

Taler han har holdt er også filmet og lagt ut. De er ofte brukt i konfirmantarbeidet i Loddefjord og i Salhus. Slik har de som har gått glipp av en samling, kunnet få det med seg.

– Ti taler de skulle høre gjennom og svare på spørsmål som en slags nødløsning nå i koronaisolasjonen. Kanskje skal bispedømmet bruke det og sende det ut til kateketer. Nå kan alle søke på YouTube «hvem skapte gud», så finner man et greit svar på fire minutter. Jeg er takknemlig for det og håper det kan være en ressurs der man kan finne enkle og gode svar som de selv eller venner spør om.

Du finner ham også på Instagram. Han søkte selv om å få være med på Farmen. Og planen er hele tiden den samme:

– Å inspirere unge til tro og til å leve for noe større enn seg selv og sette god spor.

Thor Haavik

Listig fyr

– I hvilken grad opplever du at Farmen-Thor står i veien for Preste-Thor?

– For å være ærlig så ser jeg ikke at noe står i veien for presten. Utfordringen er å forvalte den stemmen jeg har fått i samfunnet samtidig som jeg er prest i Salhus menighet. Jeg har en unik mulighet til å nå ut til et bredere lag av befolkningen enn lokalt. Jeg har veldig lyst til å være forankret lokalt samtidig som jeg har lyst til å reise rundt og holde foredrag og preke og sette troen på agendaen rundt omkring. Jeg vil også reise rundt på skoler med et allment budskap om å leve for noe større enn oss selv og sette gode spor i andre mennesker.

Etter en hektisk høst har han valgt å søke permisjon fra kapellanstillingen i 50 prosent foreløpig fram til 1. august neste år.

Nære venner

– Petter Dass-prisen går til en som «setter troen på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte». Hvorfor skal den gå til deg?

– Jeg har fått lov til å stå på en stor arena på Farmen der jeg har fått dele troen på en måte som jeg opplevde var god for deltakerne og som også har nådd hjem til seerne . De ble mine nære venner. Jeg har også fått en stor kontaktflate på Instagram og YouTube som jeg håper å forvalte på en god måte. Jeg tror det blir en kjempegod arena for å kunne dele kristen tro og være synlig forhåpentligvis både som et forbilde og som et trosvitne.

Han har tre mål for de neste fem årene: Å være forankret og engasjert lokalt - «alt godt og stort starter lokalt». Han håper å ha kommet lengre i det å stifte familie. Og å være en kristen stemme i samfunnet på et større plan.

– Hva forbinder du med frimodighet?

– En som ikke er så redd for å møte mennesker med glede og tro med det man står for. Rett og slett.

Varm, var og vinnende

– Hva er din største utfordring i så måte?

– Det er balansegangen mellom å være var og å være vinnende. En kan falle i begge grøfter – å være for var, og å være for vinnende. En må kjenne seg litt fram. På Farmen var det viktig å være varm. Hvis jeg skal bruke tre v-er – varm, var og vinnende. Varm skal man alltid være, så må man kjenne seg fram på det å være var og vinnende.

– Du er veldig energisk. Har du opplevd at det støter folk fra deg?

– Jeg er nok litt annerledes når jeg møter folk en til en. Når jeg taler til unge føler jeg at jeg er meg selv. Det er kjempegøy når jeg slipper meg løs og er brennende for det jeg snakker for. Det er nok litt en konfirmantskade etter at jeg har undervist masse konfirmanter. Det er ganske krevende. Da er det viktig å vise at jeg snakker om er viktig og ligger aller høyest i hjertet mitt. Sett deg selv i brann, så kommer folk for å se deg brenne. For ungdom tror jeg utstrålingen er viktig for at de skal tro på et som en person sier, at kroppen snakker litt sammen med ordene. Men jeg formidler på en helt annen måte i en gravferd. Da kan jeg ikke være voldsomt energisk. Det blir helt feil. En må kjenne sine tilhørere.

Varm skal man alltid være, så må man kjenne seg fram på det å være var og vinnende.

—  Thor Haavik

Fotball

– Apropos Brann, har du sesongkort?

– Nei, selv om fotball har vært en stor brann i mitt liv, så synes jeg ikke det er så spennende å se på fotball. Jeg følger med, men ser nesten aldri en hel fotballkamp.

– Hva ser du rundt deg som gir deg lyst til å ta tak?

– At man ikke ser grunnen til å være kristen lenger. Folk sliter med å kjenne et behov for Gud og se kristendommens relevans. Det å vekke dette i folk og vise konfirmantene at etter konfirmasjonen så skal det være vanskelig for deg å ikke ta Gud videre med deg i livet. Det er en hjertesak for meg.

Fornuften

I teologistudiet skrev han sin avhandling om at troen er fornuftig. Det var en god bagasje for ham på Farmen.

– Hva er den fornuftige grunnen til å ha en kristen tro?

– Du kan sjekke videoen min. Men i kortform vil jeg si to ting. Når jeg ser et hus, vet jeg at noen har bygget det. Når jeg ser verden og menneskene så ufattelig genialt som det hele er, så ser jeg at det må stå en skaper bak. Av alle skapninger så skiller mennesket seg ut, og av alle mennesker så skiller Jesus seg ut. Grunnlaget for at han døde og sto opp igjen, er historisk sett svært sterkt. Derfor kan jeg ha stor tillitt til at verdenshistoriens viktigste person faktisk var den han sa han var, sier Thor Haavik.

---

Petter Dass-prisen

• Prisen deles ut av avisen Vårt Land og ble første gang delt ut i 1995.

• Prisen skal gå til «en person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dags­orden på en engasjerende måte».

• Begrunnelsen for å nominere ham til prisen: Helt uventet for mange dukket det opp en prest på TV-skjermen til over en halv million nordmenn i høst da årets sesong av realityserien Farmen premierte. Thor Haavik traff ikke bare seernes hjerter med sin medmenneskelighet og varme, men også med troa si som han aldri la skjul på underveis. Det var få som trodde de kom til å få se både forbønn og dåp på årets Farmen, men måten Haavik har klart å folkeliggjøre og samtidig tydeliggjøre kristentroa på, har imponert langt utenfor kirkas vegger. Slik har han også bidratt til å gjøre den offentlige samtalen om tro mer tilgjengelig og fremstått som en troverdig ambassadør på kristentroas vegne.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur