Kultur

Kjøpte Jesus-bilde for 30 dollar – kan være verdt millioner

KUNST: En brukthandler i Massachusetts i USA kjøpte en gulnet gravering i et dødsbo for fem år siden. Nå har kunstkjennere undersøkt bildet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Dette er enten et mesterverk, eller verdens største kunstforfalskneri.

Det sa kunsthandler Clifford Schorer da han så graveringen som lå på kjøkkenbordet til en anonym brukthandler fra Massachusetts i USA. Brukthandleren hadde kjøpt kunstverket for 30 dollar – mindre enn 300 kroner.

Nå har British Museum i London undersøkt kobberstikket. Ekspertkorpset sier den tyske renessansekunstneren Albrecht Dürer (1471-1528) kan stå bak verket – som kalles Jomfruen og barnet med blomst på gresskledt benk.

Om det er tilfelle, kan verket være verdt mange millioner dollar. Det melder New York Times.

Trodde det var kopi

Men la oss begynne med begynnelsen.

Den anonyme brukthandleren kjøpte i 2016 graveringen fra dødsboet til en arkitekt. Brukthandleren var ikke spesielt kunstinteressert – men han var kristen og hadde fått øye på et religiøst motiv, ifølge Schorer.

Arkitekten hadde arvet bildet fra bestefaren, som hadde kjøpt det i Paris i 1919. Han trodde verket var en verdiløs reproduksjon.

Så kom Schorer på banen. Han hadde fått ferten av den glemte kunstskatten da han tilfeldigvis kom i snakk med en bekjent av brukthandleren i en bokhandel. Mannen i kassen spurte om kunden visste noe om kunst. Jo da, det gjorde han: Schorer kom ut av butikken med telefonnummeret til mannen som eide graveringen.

Elleve dager senere tikket mobilbilder av kobberstikket inn på Schorers telefon. Han kjørte sporenstreks strake vegen til «det beskjedne» huset til brukthandleren og kona.

Og der, på kjøkkenbordet, lå altså graveringen som Schorer dro kjensel på som et Dürer-verk. Han inngikk en salgsavtale med brukthandleren, og satte seg på flyet til London.

Albrecht Dürer selvportrett

Oppdaget hemmelig vannmerke

I London overrakte Schorer bildet til papirkonservatoren Jane McAusland. Tre uker senere var dommen klar: Papiret var dynket i kaffe eller te for å få det til å se gammelt ut, mente hun.

Schorer ba henne ta en titt til. Da ombestemte hun seg. Hun hadde oppdaget et særegent vannmerke i papiret.

Flere kjennere mener denne papirtypen kun ble brukt i Dürers verksted. Ekspertene var enige: Den tyske renessansemesteren sto bak graveringen. De mener den kan ha blitt laget som en forstudie i 1503. Tre år senere malte nemlig Dürer en akvarell titulert Jomfruen med en mengde dyr.

Forventer titalls millioner

Men de lærde strides fremdeles. Seniorforsker Fritz Koreny ved Universitetet i Wien mener en Dürer-lærling står bak bildet, ifølge New York Times. I så fall er verkets verdi langt mindre, kanskje bare en fjerdedel av hva det er verdt om Dürer har gravert det.

Ekte eller ikke, kobberstikket skal auksjoneres bort i året som kommer.

Og den beskjedne brukthandleren i Massachusetts? Han får antagelig god råd i det nye året. Han og kunsthandler Schorers avtale er hemmeligstemplet. Men Agnews Gallery, som står for auksjonen, forventer en åttesifret sum for bildet.

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Maria Birkeland Olerud er tilknyttet kulturavdelingen i Vårt Land som journalist og bokanmelder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur