Kultur

– Folk liker å si at det de hater mest, er urettferdighet. Men det er ikke sant

OLAVSFEST 2021: Rettferdighet er temaet for årets utgave av Olavsfest. Vi snakket med festivaldirektøren om hvorfor og hvordan årets festival blir.

– Til hvert års tema, stiller vi et par krav, sier Olavsfest-direktør Petter Fiskum Myhr.

– Det ene er at det skal angå absolutt alle mennesker på jordskorpen. Det andre er at det skal være interessant å reflektere over i både religiøs og ikke-religiøs sammenheng. Olavsfests visjon er å skape refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.

Fra onsdag til førstkommende tirsdag går den årlige festivalen av stabelen i Trondheim. Festivalen kobler seg på et vandrende pilegrimstog, som går siste etappe inn mot Nidarosdomen og festivalområdet der Olavsfest offisielt åpnes av statsminister Erna Solberg. Her urfremfører Moddi bestillingsverket som utgjør årets festivalsalme – skrevet på den 644 kilometer lange pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Herfra og ut vil det meste som skjer i større eller mindre grad være knyttet til rettferdighet. For temaet skal alltid gi det som skjer et kontekstualiserende bakteppe, eller en brille, som festivaldirektør Myhr sier.

Illustrasjon

– Folk liker å si at det de hater mest er urettferdighet

– Festivalen har tidligere hatt tema som Mammon, kropp og ære. Hvorfor rettferdighet nå?

– Alle har et direkte og umiddelbart forhold til rettferdighet, poengterer Fiskum Myhr.

Han mener det skiller årets versjon fra fjorårets ære-tema – en utgave som da vel å merke også var nettbasert.

– Da vi hadde ære i fjor, måtte vi faktisk overbevise folk om at de brydde seg om det. Slik er det overhodet ikke med årets tema.

Det er ingen brennaktuell forklaring bak årets temavalg. For rettferdighet vil dessverre alltid være aktuelt, påpeker Myhr. Han mener noe av det mest interessante med rettferdighet kommer til syne om vi virkelig tør å stille de store spørsmålene, i største alvor og ærlighet med seg selv.

---

Olavsfest 2021

  • Trondheimsbasert festival i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.
  • Festivalen begynner onsdag 28. juli og slutter tirsdag 3. august.
  • Moddi, Kari Bremnes, Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Frida Ånnevik, Vigdis Hjort, Seyran Ates, Olivier Latry og Thomas Seltzer er blant artistene og gjestene.

---

– Vi liker å utfordre alle. Hvis man skal snakke om rettferdighet må vi i første rekke utfordre oss selv, hvis ikke blir det selvrettferdighet. Og det har vi ikke bruk for. Det er veldig mange som snakker om rettferdighet, som sier de er opptatt av rettferdighet, men som forfatteren Atwood har sagt: «Be aldri om rettferdighet, for du kan risikere å bli bønnhørt».

Med det mener Myhr å spørre om vi egentlig tør å ønske rettferdighet i det privilegerte nord.

– Hvis det ikke er noe som er vondt der, hvis det ikke er noe som er vanskelig der, hadde vi ikke hatt det som tema. Det hadde vært utrolig kjedelig.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) ligger an til å overta statsministerposten fra Erna Solberg ved valget om tre måneder. Foto: Lise Åserud / NTB

Han fortsetter:

– Folk liker å si at det de hater mest, er urettferdighet. Men er det sant? Det er ikke sant, hevder Myhr og utdyper:

– Vaksineprogrammet i verden er utrolig urettferdig. Norge er snart ferdigvaksinert, mange milliarder er ikke i nærheten å få en vaksine. Jeg har fått mine to. Det er forferdelig urettferdig. Men er det det verste jeg vet? Jeg nyter verdens urettferdighet hver dag, og det er ikke noe særlig når man tenker på det. Men vi er veldig flinke til å ikke tenke på det, til å fortrenge det. På Olavsfest skal vi gjøre det litt vanskeligere å fortrenge slikt som det.

– Vårt oppdrag er det ingen andre festivaler i Norge som har

—  Petter Fiskum Myhr, festivaldirektør for Olavsfest

Er Gud rettferdig?

Olavsfest er politisk hvert år, men Myhr ser at årets tema kanskje kan få mer åpenbare konnotasjoner. Målet er likevel å kunne gå ett hakk dypere når man skal snakke om rettferdighet. Det håpet gjelder særlig når Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til panelsamtale.

– Det er ekstra gøy å ha statsministeren og statsministerkandidaten på Vestfrontmøtet på torsdag, for å høre hva de sier om sin oppfattelse av rettferdighet. Ofte er det enkeltpolitiske saker de snakker om, løsrevne ting, uten å ta det som faktisk ligger under. Jeg håper samtalen skal synliggjøre bedre hvorfor Erna er Høyre-dame og Jonas er Arbeiderparti-mann.

Samtidig med dette skal kirken og religionen utfordres, slik det er tradisjon for på Olsokdagen. Årets store spørsmål er om Gud er rettferdig. Selv om spørsmålet ved første øyekast kan synes utelukkende religiøst betinget, er målet å overskride en slik kategorisering.

– Vårt oppdrag er det ingen andre festivaler i Norge som har. Enten er det totalt sekulære festivaler, eller så er det definerte ekslusivt kristne festivaler. Vi er begge deler klumpet sammen. Hva som er sekulært og hva som er religiøst i dette, vil vi gjøre så utydelig som mulig. Vi vil skape en positiv forvirring om hva som er innenfor og hva som er utenfor. Det er når innenfor og utenfor blandes man må begynne å tenke.


Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur