Kultur

Pilegrimen Moddi går Oslo-Trondheim

PILEGRIM: Han er vant til å bære tungt og gå langt. Men å være aleine i en og en halv måned har han ingen trening i. – Jeg vet ikke. Kanskje kommer jeg bare til å gå og lengte hjem til badekaret, sier Pål Moddi Knutsen (34).

– Jeg får angst bare ved tanken, innrømmer artisten Moddi.

Han skal gå pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim og på veien skal han skrive årets salme om rettferdighet til Olavsfest 2021.

– Jeg er ikke klar i det hele tatt. Skulle jeg gått turen i dag, hadde jeg avbrutt etter fem timer, sier Pål Moddi Knutsen på mobil fra hjemstedet Medby på Senja. Fotoet av ham er tatt under rypejakta på Senja i fjor.

Moddi

På bestilling

Olavsfest har lenge hatt ønsket å be en artist gå pilegrimsleden mellom Trondheim og Oslo. Valget av Moddi er begrunnet med at han er en artist som både har vist stor evne til refleksjon og bevissthet for verden rundt seg. Selv om Moddi umiddelbart tente på ideen, innser han at vandringen vil bli både anstrengende og skremmende.

– Planen er nå å trene opp psyken. Jeg har alltid mye som foregår. I koronapausen har jeg spilt inn to nye album. For å være helt ærlig er jeg ikke laget for lange tanker og stille stunder.

– Hvor mye gåtrening har du?

– Jeg er i god form. Jeg har båret rundt på tung sekk og gitar på kontinentet i mange år, så det tror jeg skal gå.

Som de fleste andre som er vokst opp de siste 30 årene, er jeg vant til at livet består av en serie distraksjoner.

—  Pål Moddi Knutsen, artist

Ikke hatt sommerferie på 12 år

Årets tema på Olavsfest er rettferdighet og tanken er at Moddi også skal skrive flere nye sanger underveis. Om han kommer til å bære med seg gitar er usikkert.

– Det må i så fall bli en liten gitar. Et instrument må jeg nesten ha. Noen konserter og pressetreff blir det underveis, og når jeg kommer til Trondheim, blir det ganske livlig. Men jeg skal gå ganske aleine underveis.

Å skrive om rettferdighet blir en utfordring.

– For meg er det et vanskelig tema, ettersom jeg – en hvit, velutdannet, norsk mann – nyter godt av nesten all urettferdighet som eksisterer. Det gjør det vanskelig å skrive om. Det finnes mange gode sanger om urettferdighet, men de kommer oftest fra de som er blitt urettferdig behandlet selv, forklarer han i en pressemelding.

– Hva gleder du deg mest til?

– Det vet jeg ikke for jeg vet ikke hvordan det kommer til å bli. Jeg er ikke vant til den typen liv Jeg har ikke hatt sommerferie på 12 år etter at jeg begynte å jobbe som musiker.

– Du får angst ved tanken sier du. Hva tenker du på?

– Som de fleste andre som er vokst opp de siste 30 årene, er jeg vant til at livet består av en serie distraksjoner. Det kan være egentlig være ganske behagelig med distraksjoner. Men det betyr også at man distraheres fra de store og vanskelige tankene. Som kanskje er de jeg kommer til å møte på denne turen.

---

Turfakta

  • Moddi skal gå hele pilegrimsleden fra Middelalderparken i Oslo til Nidarosdomen i Trondheim.
  • Turen blir på 644 kilometer i alt.
  • Han skal gå i 37 dager, uten hviledag, fem og en halv uke. I snitt vil han gå 17 kilometer daglig.
  • Vandringen skjer i samarbeid med seks regionale pilegrimssentre, som alle bidrar med overnattingssted og annen tilrettelegging underveis.
  • Til gjengjeld planlegger Moddi å holde flere konserter langs ruta.

---

Åndelig vandring

– Å gå pilegrim har et religiøst motiv for mange. Hva tenker du om det?

– Jeg er agnostiker. Jeg tror at det er et stort behov for rom og tid for refleksjon også for ikke-religiøse. Alt går så fort og er så å støyende og tar for av en polarisert debatt. Selv om ritualet har sitt opphav i et religiøse praksis, så gleder jeg med veldig til den åndelige delen av det. Det blir jo en vandring inn i seg selv i like stor grad som en vandring ut i verden.

– Hva kan den åndelige delen av det bestå av?

– I en artists hverdag handler livet mye om korte tidsfrister, ting man må forholde seg til dag for dag. Koronaen har forsterket det at ting forandrer seg fra dag til dag. Det blir lite tid til å tenke gjennom hva man vil med kunsten sin og med livet sitt. Hva slags mening vil man ha i livet. Hver gang man prøver å sette seg ned for å tenke etter, rives man ut av det. Kanskje blir det mer tid til det når jeg skal være en og en halv måned aleine. Jeg vet ikke. Kanskje kommer jeg bare til å gå og lengte hjem til badekaret.

Gikk til psykolog

2020 ble året han gikk til psykolog for første gang.

– Jeg betalte noen for å hjelpe meg å tenke disse store tankene. Og nå kaster jeg meg ut i en vandring hvor de store tankene er selve gulroten. Det er nettopp derfor jeg ønsker å gå pilegrim, for å konfrontere ubehaget i det hele, sier han.

– Koronatida har vært tung for mange. For oss som lever av å lage musikk og av å møte mennesker, har det vært en ganske stor overgang. Plutselig er man både aleine og arbeidsledig.

– Du skal lage musikk underveis. Blir det tid til det?

– Jeg håper det. Jeg vet ikke, men jeg skal i utgangspunktet skrive nytt på turen. Jeg har lyst til å se hva som skjer. Tidligere har jeg brukt både ett og to år på hvert plateproduksjon og involvert både produsenter, arrangører og tekstforfattere. Denne gangen har jeg lyst til å gjøre noe helt annet. To mil om dagen skal gå greit. Man går ikke pilegrim for trimmen sin skyld. Jeg gjør det først og fremst for å få tid aleine.

– Du har ikke noe ønske om en fanskare som slår følge?

– Jeg håper det skal bli tid aleine, men vet jo det bor folk langs leden. Jeg skal spille noen konserter, så det er nok folk der. Det har jeg ingenting imot.

– Gnagsår er du kjent med?

– Ja, nå har jeg nettopp vært ute og gått topptur og fått noen helt ferske som jeg ikke regnet med, sier han.

Sangene han skal lage urframføres når han holder konsert – helt aleine – i Vår Frue kirke lørdag 31. juli. Moddi vil også være sentral i flere andre konserter og samtaler under årets Olavsfest.


Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur