Kultur

Unge Venstre-leder ber kongen stille i dødshjelp-debatt på politisk kvarter

– Jeg synes det er greit at kongen mener det han gjør, men da må han også kunne stille opp i debatt.

Det sier Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre.

I den nye boka Kongen forteller, der kong Harald samtaler med pressemannen Harald Stanghelle om utviklingen i Norge i vår tid, tar kongen avstand fra aktiv dødshjelp.

Han mener det vitner om at «det grunnleggende synet på mennesket er kommet under betydelig press», og han synes utviklingen har gått fort de siste to tiårene.

– Jeg synes det er et skremmende perspektiv. Man kommer til en gråsone der det er håpløst å bane seg vei. Å avslutte en behand­ling når det ikke lenger er noe håp, synes jeg er greit, men aktiv dødshjelp – nei, sier kongen i samtaleboken.

Utfordret kongen på Twitter

Sondre Hansmark har svart på utspillet med å invitere kongen via Twitter til debatt på politisk kvarter om saken.

– Jeg tviler på at han kommer. Men jeg må si at jeg synes at det er greit at mener det han gjør, men da må han også kunne stille opp i debatt og forsvare standpunktet, sier Unge Venstre-lederen.

Selv er Hansmark helt uenig med kongen, og sier aktiv dødshjelp må legaliseres:

– Det handler om å gi folk kontroll over hele livet sitt, også når det går mot slutten. Hvert år leser vi saker om folk som nærmer seg slutten med frykt for store smerter. Valget her handler ikke om å dø eller leve, men det er et valg mellom to muligheter til å dø på, og å kunne velge å dø på en måte som er verdig og human og fri for smerter, mener Hansmark.

– Den enkelte skal ta dette valget

– I boken kommenterer også kongen samlivsetikk, og her sier han «Det er ingen som har lov til å bestemme over individet på det private området.» Opplever du ham som inkonsekvent når han sier nei til aktiv dødshjelp?

– Nei. Det synes jeg ikke at han er. Jeg er glad for at kongen er tydelig på at folk skal få bestemme selv. Men aktiv dødshjelp er et veldig vanskelig spørsmål, så jeg har full forståelse for at folk kan argumentere mot det. Men slik jeg ser det, handler dette om å styrke enkeltindividets makt over eget liv. Det er den enkelte som skal ta dette valget, og ikke samfunnet på vegne av oss alle, mener Hansmark.

LES OGSÅ:

Kongen snakker ut om forandringene i samfunnet kaller endringene i samlivsetikken for en revolusjon

* Kongen om møtet med 22. juli-pårørende: – Aldri følt meg maktesløs

---

'Kongen forteller'

  • En bok der Kong Harald V samtaler med Harald Stanghelle, tidligere journalist og redaktør, om temaer knyttet til historien og dagens Norge.
  • Gis ut på Kagge forlag i oktober 2020.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur