Kultur

Forbudet mot store kultur- og idrettsarrangementer forlenges fra 15. juni til 1. september

Regjeringen forlenger forbudet mot arrangementer med over 500 deltakere fram til 1. september. Oase avlyser. Det gjør ikke Olavsfest.

Forbudet mot arrangementer med over 500 deltakere forlenges fram til 1. september. Det er foreløpig uvisst hva som vil skje med mindre arrangementer.

– Nå er det et forbud mot store idrettsarrangementer, festivaler og konserter fram til 15. juni. Det forbudet forlenges nå fram til 1. september, sa kulturminister Abid Raja (V) på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

På pressekonferansen sa han at regjeringen og helsemyndighetene vil komme med en todelt beslutning. Avgjørelsen om at arrangementer med over 500 deltakere forbys fram til 1. september, er den første beslutningen.

– Det er ingen lett beslutning å ta, men det er en nødvendig beslutning. Vi kan ikke ha store arrangementer som kan bidra til mer smitte som vil gå ut over liv og helse, sa Raja.

LES OGSÅ: Pinsebevegelsens sommerstevner blir digitale. Andre venter med å avlyse

Oase avlyser sommerstevnet

– Ja, Oase ble avlyst for oss nå, sier Eivind Arnevåg, daglig leder i Oase.

Sommerstevnet var planlagt i Fredrikstad 7.-12. juli og er ett av landets største kristne stevner. Det var allerede god påmelding til sommerens treff, men det stoppet helt opp 12. mars.

– Nå vet ledelsen at vi må tenke alternativt. Vi har vært innstilt på dette en stund og har begynt å tenke alternativt. Vi er opptatt av at man kan skape "Oase der du bor", som er en satsing vi allerede har i Oase. Det går ut på at vi reiser ut i landet og har møter og seminarer i samarbeid med lokale menigheter. Nå vil vi øke fokus på dette arbeidet. Vi er selvsagt spent på beslutningen som kommer torsdag, om det vil være mulig å samles i mindre grupper. Uansett vil vi ha program i Oase-uken, enten digitalt eller i andre former, sier Arnevåg.

Skjærgårds avlyser

Også Skjærgårdsfestivalen avlyser det som skulle vært festivalens 40-årsjubileum. Likevel jobbes det nå med en alternativ, digital løsning. «Det blir i et annet format og på en annen plattform enn det vi vanligvis gjør, men vi tror vi skal klare å få frem den gode Skjærgårdsfølelsen uansett« skriver festivalsjef Roar Korsæth Eikli i en pressemelding.

Olavsfestdagene blir ikke avlyst

Etter møte med styret lørdag ettermiddag varsler daglig leder Petter Myhr i Olavsfestdagene at festivalen 2020 ikke blir avlyst.

– Vi er glad for at myndighetene endelig har kommet med en avklaring. Vi forholder oss til det som er blitt bestemt, men kan melde om at årets festival ikke blir avlyst, men blir arrangert på nye måter. Så fra 28. juli til 3. august vil publikum kunne få en Olavsfest med de hovedstolpene de kjenner, men formidlet i nye kanaler, sier Petter Myhr.

Konsert hver kveld

Olavsfest 2020 vil bestå av en hovedkonsert i Nidarosdomen hver kveld - uten publikum.

– Vi vil ha sterke artister hver kveld, og med flerkameraproduksjon vil vi kunne tilby disse konsertene til hele befolkningen.

Dermed kan det hende at 2020-utgaven av Olavsfest vil nå ut til langt flere enn vi vanligvis gjør, sier Myhr.

Hvilke artister som vil kunne oppleves på denne måten, vil ledelsen komme tilbake til.

Møteserien Vestfrontmøtet vil også finne sted, men sannsynligvis uten publikum. I de senere årene har NRK sendt hele serien direkte på P2. Hvor det blir mulig å få med seg konsertene og Vestfrontmøtet til sommeren blir offentliggjort senere. Myhr og teamet hans tror det også vil være mulig å arrangere mindre seminarer, samtaler og arrangementer, men avventer torsdagens beslutning fra helsemyndigheter og politikere.

Beslutning om arrangementer med færre enn 500 kommer torsdag

Raja opplyste samtidig at en beslutning om arrangementer med under 500 deltakere vil komme torsdag i neste uke.

– Det vil ikke si at det er tillatt med de andre arrangementene, men det vil si at beslutningen om arrangementer med 0 til 500 personer vil bli tatt på torsdag, presiserer Raja.

Ifølge kulturministeren er årsaken til den todelte beslutningen at Folkehelseinstituttet har bedt om mer tid for å kunne ta en godt faglig forankret beslutning for de mindre arrangementene.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur