Kultur

Folk vil hjelpe Moria-barna mens politikere nøler

7499 par sko på ei strand og et par joggesko foran Stortinget. – Koronakrisen hindrer ikke folk i å handle. Tvert imot, sier Katrin Glatz Brubakk som vil hjelpe barn som lever på en tidsinnstilt bombe.

Tirsdag var hun med på å plassere tusenvis av barnesko på ei strand på Ulvøya i Oslo. Skoene skal til barna i Moria-leiren på den greske øya Lesbos.

Joggeskoene som seks år gamle Hamed skulle hatt, ble plassert foran Stortinget. Gutten døde i en brann i leiren for ei uke siden. Der bor det 20.000 mennesker i en leir med plass til 3.000. Leiren blir kalt en tikkende bombe med tanke på tilstanden som oppstår når koronaviruset treffer.

Enorm respons

– Responsen fra hele landet er helt fantastisk. Da vi satte ut skoene på Ulvøya, kom folk som ikke var del av aksjonen forbi og ga sin tilslutning. De ble rørt av skohavet, og sa at vi må bare hjelpe disse barna. Folk handler der politikere nøler, sier psykolog Katrin Glatz Brubakk.

Hun er feltarbeider for Leger Uten Grenser, og har vært i Moria-leiren gjentatte ganger og seinest i februar.

– Har koronaviruset vært et hinder for å nå gjennom med appellen?

– Nei snarere tvert imot. Vi har sagt fra om de uutholdelige forholdene i leiren i fem år. Vi har skrevet, debattert i TV og radio og gjort alt vi kan for å få politikere til å handle uten at noe er skjedd. Det gjorde at jeg fikk ideen til innsamlingen av sko i et forsøk på å hente leiren nærmere, forteller Brubakk.

Tikkende bombe

Initiativet har støtte fra Leger Uten Grenser og alle de humanitære organisasjonene. Brubakk viser til at Tyskland har gått foran og sagt at de vil evakuere 1.600. Syv andre euroepiske land har sluttet seg til det yske initiativet. Den norske regjeringen sier nei og viser til at Norge bistår Hellas gjennom EØS-midler og at de avventer en felles europeisk løsning. Süddeutsche Zeitung skriver at tidspresset øker og at det første smittetilfelle i Ritsona-leiren på det greske fastlandet er registrert. Avisen skriver at så langt har det tyske initiativet ikke ført til noe og at forbundsregjeringen viser til Brüssel. EU-kommisjonen viser til at koronakrisen gjør det vanskelig.

– Dere har vist til det tyske initiativet og sier Norge bør gi sin tilslutning til det. Hva tenker du om at lite skjer også i Tyskland?

– Hele Europa står i en utfordring vi ikke har vært i før. Det er ikke blitt enklere å finne gode løsninger. Men dette kan vi bare løse sammen. Jo flere vi er, jo større er sjansen til å finne løsninger. Tyskerne er blitt stående for aleine. Det er praktisk mulig å finne løsninger, sier Brubakk.

7499 par sko ble plassert på ei strand på Ulvøya i Oslo. Skoene skal til barna i Moria-leiren på den greske øya Lesbos.
7499 par sko ble plassert på ei strand på Ulvøya i Oslo. Skoene skal til barna i Moria-leiren på den greske øya Lesbos. Foto: Lars Korsnes

Vet ikke hvor mange

– Hva ser du for deg – skal barna evakueres aleine?

– Nei, de må selvfølgelig evakueres sammen med foreldrene. Nå er det godt over 1.000 enslige mindreårige der, men for barna som har foreldre, må foreldrene være med, ellers vil det bli et nytt traume for barna.

– Hvor mange blir det da snakk om?

– Akkurat det tallet har jeg ikke. Nå er poenget at de må bort fra Moria. Der er det for farlig. Grunnen til at jeg er så engasjert, er at jeg har vært der flere ganger selv. Vi må finne løsninger for alle. Vi støtter regjeringen på å finne langsiktige løsninger, men fortsatt er det ingen løsninger på plass. Nå må vi gjøre det akutte. Om det blir til fastlandet i leide hoteller eller leire. Det er mange ulike løsninger på bordet, sier Brubakk.

– Det finnes flyktningleire på mange kontinenter. Hva tenker du om størrelsen på utfordringen?

– Leger Uten Grenser er engasjert over hele verden, men disse menneskene står på vår dørstokk, og det gir oss et spesielt ansvar, sier Brubakk.

Facebook-demo

– Hva er neste skritt nå?

– Onsdag kveld skal vi ha en live-sendingen på Facebok med innslag av folk fra hele landet som har bidratt i løftet. Så skal jeg tenke meg om noen dager. Vi kan ikke snu ryggen til. Ingen er trygg før alle er trygge.

– Du kan ikke reise dit igjen?

– Dessverre er kan jeg ikke reise nå. Det siste jeg vil er å bringe viruset dit. Har man vært der og sett hvordan de lider, kan man ikke slutte å være engasjert, sier Brubakk.

Ung politisk støtte

De fleste ungdomspartiene har stilt seg bak kravet om å evakuere 3.500 kvoteflyktninger fra Moria-leiren. Unntaket er Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom.

– Det haster å få gjort noe med situasjonen i Moria, sier AUF-leder Ina Libak.

– Nå er det behov for en internasjonal dugnad hvor Norge bør gå i spissen. Nestekjærligheten stopper ikke ved svenskegrensa, sier KrFU-leder Edel-Marie Haukland.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark minner om at en krise ikke forsvinner bare vi lukker øynene for den.

– Mennesker som er på flukt fra krig, nød, sult og naturkatastrofer trenger beskyttelse og en trygg havn. Den beskyttelsen kan vi gi, sier han.

LES MER OM MORIA-LEIREN:

Norge sier nei

Vårt Land på lederplass: Noen har det verre enn oss,

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur