Kultur

Vårt Lands salmedugnad: Moddi har skrevet en helt ny melodi

Se urpremieren på «Havsalme», med nye toner til Helge Stangnes' folkekjære dikt på 6. dag av Vårt Lands salmedugnad.

Vårt Lands salmedugnad tar en uventet vending når Pål Moddi Knutsen bestemmer seg for å komponere sin egen melodi.

– Jeg hadde lyst til å synge en tekst fra den nye salmeboka, som i hvert fall jeg kjenner meg veldig godt igjen i, sier Moddi.

Salmen han har valgt står som nummer 452, med melodi av Ivar Jarle Eliassen. Teksten er skrevet av Helge Stangnes, og er også kjent under tittelen «Du som styrer straum og vind». Moddi har imidlertid valgt å tonsette Stangnes' ord på nytt.

– Problemet mitt er at jeg ikke leser noter spesielt godt, så jeg måtte finne på min egen melodi. Så dette er rett og slett en urframføring av den melodien. Teksten er dog den samme fine til Helge Stangnes, «Havsalme», sier Moddi.

Værhard Vårherre

I et Min tro-intervju med Vårt Land i 2016, beskrev Moddi sitt gudsbilde slik:

– Skal jeg svare på spørsmålet hvem Gud er, så er det dette ordet: Takknemlighet. For å være til. For å se at det er gode ting i denne verden.

Valget av teksten til Helge Stangnes (f. 1946), som bor i Tromsø, begrenner Moddi i dag slik:

– Jeg er vokst opp ved kysten og vant med en Vårherre som er litt mer konkret, som er der ute i hav og i vind.

Fornøyd dikter

Både Moddi og Stangnes er født og oppvokst på Senja.

Stangnes selv synes det er stas at Moddi har laget en ny melodi til hans dikt.

– Det står enhver fritt å lage melodi til mine tekster, så jeg synes det erartig at han prøver seg. Han har laget melodi til flere av mine tekster tidligere, som «Kirkegård ved havet», sier Stangnes til Vårt Land.

– Har du rukket å høre den nye versjonen?

– Ja, han sendte den til meg og jeg er fornøyd med hans tolkningen. Versjonen i salmeboka har en melodi som er mer beregnet på menighetsframføring i bruk i kirka. Moddi sin melodi er litt mer moderne, kan man si.

Forholder seg rolig

Stangnes er selv godt kjent med hvor værhardt det kan være på Senja. Som 15-åring startet han som fisker og var med på notfiske etter sild i to år og hadde to sesonger i Lofoten.

– Men jeg havnet etter hvert på lærerskolen. Dessuten var jeg ikke så sjøsterk, så det skulle ikke veldig mye til før krabbene fikk mageinnholdet mitt, sier 84-åringen.

Siden har han blant annet mottatt Blixprisen (1996) og Troms fylkeskommunes kulturpris (2013), og har gitt ut en rekke diktsamlinger og andre bøker.

– Den røde tråden er nok nordnorsk kystliv og land og hav. Jeg ble født inn i en såkalt fiskerbondegård, hvor man vokser opp med en fot i båten og den andre i potetåkeren. Det folkelivet og språket jeg skriver inn i diktene har jeg derfra, sier Stangnes.

Han syns Moddis beskrivelse av en høyst konkret Vårherre gir god resonnans.

– Det er det mange som kjenner seg igjen i, særlig her oppe, hvor salmen brukes flittig.

– Du er en voksen mann. Hvordan forholder du deg til koronaepidemien?

– Jeg forholder meg aldeles rolig, i den forstand at jeg og kona stort sett holder oss innendørs. Vi kan ta en spasertur eller skitur og blander oss minst mulig med andre mennesker. Jeg prøver så godt jeg kan å ta meg selv i nakken for å unngå at det blir et latmannsliv, avslutter Stangnes.

Se og lytt til de andre salmene her:

• Trygve Skaug åpner Vårt Lands salmedugnad med «Stor er din trofasthet»

• Fra Nashville sendte Solveig Leithaug en hilsen til Vårt Lands lesere, med «Fager kveldssol smiler»

• Jo Hegle Sjøflot valgte salmen «Jesus, din søte forening å smake»

• Se country-favorittene Darling West sin versjon av «Deg å få skode»

• Kristine Hovda og Ingrid Frivold-Storli med «Nærmere deg, min Gud»

---

Vårt Lands salmedugnad

  • Norske artister synger inn en av sine yndlingssalmer hjemmefra, og deler den med Vårt Lands lesere på vl.no og våre Facebook-sider.
  • Publiseres hver dag ved lunsjtider.
  • Første deltaker er Trygve Skaug, med salmen «Stor er din trofasthet».

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur