Kultur

I spennet mellom tro og viten skapes kunsten

Det søkende mennesket – og vår tro og tvil – er tema for årets Glogerfestspill på Kongsberg.

Glogerfestspillene på Kongsberg foregår denne uken, og onsdag fikk en utsolgt Kongsberg kirke oppleve Arve Tellefsen som spilte og fortalte seg gjennom et langt kunstnerliv.

– Det ble en flott kveld, full kirke og med Arve i toppform sprengte vi tidsskjemaet, ­forteller kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke.

LES MER: - Vi bombarderes med lyder

Brytninger

Allerede tirsdag innledet festivalen tematikken med Carl Orffs Carmina ­Burana, om livets gleder og fristelser, fremført i Kongsberg Musikk­teater av musikklinjen ved Kongsberg videregående skole og festivalens solister.

– Religion og vitenskap har alltid kjempet om ­plassen på ­arenaen med ­mennesket i ­midten. Det er i dette ­skjæringspunktet ­brytningene oppstår. I ­brytningene ­mellom tro og tvil, der mennesket dras i alle ­retninger, oppstår de ­interessante rommene, de ­utfordrende samtalene og den store kunsten, sier Isa Katharina Gericke.

Søken etter lykke

Lørdag vil biskop ­Herborg Finnset, religionsprofessor ­Fartein Valen-Sendstad og lykke­forsker Harald S. ­Harung filosofere over menneskets ­evige søken i samtalekonserten ­Klingende Tale.

– På scenen i Kongsberg ­kirke denne kvelden står også tre ­musikere i verdensklasse; ­Christian Ihle Hadland på ­klaver, Andreas Brantelid på ­cello og Thormod Rønning Kvam på ­piano, forteller Gericke.

Glogerorgelet i Kongsberg ­kirke er selve opphavet til ­Glogerfestspillene. Lørdag er det Inger-Lise Ulsrud som ­spiller den tradisjonsrike Gloger-konserten på Nordens største barokk­instrument.

Avslutning

Søndag tennes ­lysekronene for festivalgudstjeneste i Kongsberg kirke, og biskop Finnset preker.

– Vi spinner videre på fest­spillenes tema i tonene til ­Johann Sebastian Bachs Jesu meine ­Freude, sier kantor Matthias Anger.

I avslutningskonsert med ­Barokkanerne, er østens visdom tema, og Händels oratorium om Kong Salomo setter sluttstrek.

– I skjæringspunktet mellom tro og viten skapes kunsten, sier kantoren.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur