Kultur

– Kan noen gi kongehuset en synonymordbok?

Banning skyldes ikke dårlig ordforråd – tvert i mot, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Språkforsker, Ruth Vatvedt Fjeld, er ikke overrasket over funnet til de amerikanske forskerne.

– Det er ingenting som tyder på at språket til dem som banner er dårligere enn andres. Samtidig er det vanskelig å påstå hvor godt eller dårlig ordforråd noen har. Dessuten banner alle, men vi gjør det på forskjellige måter.

På hvilke måter da?

– Alt fra «Guri malla» til «herregud» og «helvete».

Guri malla?

– Ja, det stammer jo egentlig fra Gud og Maria. Det er eufemiserte former for banning som vanligvis brukes sør i landet. Som om det er mulig å lure de høyere maktene. I Nord er det gjerne saftigere og mer direkte ord som «helvete» og «satan».

LES MER: Derfor banner demente

Hvorfor banner vi på ulike måter rundt om i landet?

– Vanskelig å slå fast, men én grunn er at det er tøffere klima nordpå. Ved storm og uvær har man kanskje behov for å beskrive djevelen i naturen.

Til NRK, som først skrev om bannestudien, sier du at ord som Gud, Maria og Jesus ble brukt mye før, men at de nå knapt kan regnes som banneord. Hvorfor det?

– I dag tilsvarer «herregud» uttrykk som «uff». Folk er ikke kristelige eller religiøse på samme måte. Da mister det andre budet om ikke å misbruke Guds navn sin kraft. Banning minner litt om karikaturtegninger av Mohammed. Dersom man ikke bekjenner seg til guddommen, er religionsbud kun tomme konvensjoner.

Hva banner vi om nå?

– Vi tar etter USA. «Fuck» har tatt over for mange bannord. Og det går mer i seksualliv og kjønnsorganer.

LES MER: Mange klager på banning i NRK

Men er det ikke mangel på fantasi å banne i stedet for å bruke andre ord?

– Motstandere av banning pleier å si dette, men da moraliserer ved å forsøke å pakke det inn faglig. Det er lov å være motstander av banning, men da er det bedre å si det og ikke spille på en myte.

Om ikke banning, hva kjennetegner da dårlig ordforråd?

– Det kan være liten ordvariasjon. Kongehuset sier for eksempel «helt fantastisk» til alt. Kan noen vær så snill å gi dem en synonymordbok? Å si at noe er «helt fantastisk» hver gang er dårligere ordforråd enn å banne. De som klarer å nyansere banningen sin, har i hvert fall et bedre banneordforråd.

Ønsker du mer banning i offentligheten?

– Nei, jeg er ikke predikant for at folk skal banne mer, men opptatt av å forstå hvorfor folk banner.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Og hvorfor banner vi?

– Det er et uttrykk for følelser. Enten vi vil forsterke noe, eller tøffe oss litt ved å bruke ordene. Folk starter vanligvis å banne tidlig i tenårene for å markere at vi ikke lar oss herske med. Om vi ikke frykter Gud er det foreldrene våre. Det interessante er at vi prøver å gjøre opprør med ord vi ofte har fått fra foreldrene våre.

Pleier du å banne?

– Det kommer an på sammenhengen, men jeg sier nok både det ene og andre når situasjonen byr på det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur