Kultur

Kunstnere går i klimabresjen

Mer enn 300 musikere, skuespillere og forfattere, med David Bowie i spissen, engasjerer seg i neste ukes klimakonferanse i Paris. Bob Geldof ber Norge komme på banen. Susanne Sundfør følger oppfordringen.

Paris Climate Change Conference blir betegnet som en av de største diplomatiske konferansene verden hittil har sett. Når den starter i Paris mandag, vil Barack Obama, Xi Junping, David Cameron og omlag 150 andre ledere fra hele verden være på plass. Ambisjonen er å fatte endelige vedtak som kan være med på å redde klimaet.

I brevet fra kjente kulturpersonligheter understrekes det at klimaspørsmålet ikke bare handler om politikk, vitenskap og økonomi, men også kultur og samfunnsliv. «Kunst kan bevege oss på en måte vitenskapen aldri greier», heter det i brevet fra David Bowie og kompani.

Det går dessuten frem i brevet at det store antallet kulturpersonligheter har tenkt å møtes, slik at de kan intensivere sitt engasjement for miljøet i konkrete foretak.

LES OGSÅ: Tror ikke på klimaløsning i Paris

Sundfør stiller

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener artister og andre kulturpersonligheter som bidrar i miljøkampen, er veldig viktig.

– De hjelper folk å forstå at bevisst miljøkamp ikke er en særinteresse for gulrotspisende folk i gummistøvler. U2 var tidlig ute med å støtte Greenpeace, de holdt også konserter på våre skip. Lørdag vil Susanne Sundfør delta under Klimavalgalliansens Folkets klimamarsj i Oslo, og holde konsert på Eidsvolls plass foran Stortinget, sier han.

Gulowsen forteller at Sundfør er veldig engasjert i miljøsaken. Det samme gjelder Lars-Lillo Stenberg og Erlend Loe, som stilte opp på Miljøpartiet De Grønnes støttekonsert.

– I tillegg til kulturpersonligheter, er det gledelig at både kirken og fagbevegelsen er kommet mer på banen enn før i denne viktige saken. Når det gjelder å benytte ulike typer kunstnere, bør vi som jobber på heltid med dette bli enda flinkere. De viser som oftest stor velvilje for saken, sier Greenpeace Norge-lederen.

LES OGSÅ: Obama ber om handling

Norsk ansvar

David Bowie og de 300 andre som har meldt seg til tjeneste overfor klimakonferansen i Paris, kan minne om Live Aid i 1985, da Bob Geldof sammen med Midge Ure samlet omtrent alt som kunne krype og gå av toppartister for å støtte de sultrammede i Etiopia.

Da Vårt Land intervjuet Geldof under Protestfestivalen i Kristiansand i sommer, var han mest opptatt av å snakke om syriske flyktninger. Han understreket samtidig at alt henger sammen med alt: Flyktningstrømmen, sult og nød – og klimakrisen.

– Slik jeg ser det er få land bedre egnet til å hjelpe en verden i nød, enn Norge, sa Geldof.

– Dere har trukket vinnerloddet, dere er en økonomisk supermakt, og jeg håper dere vil dele gevinsten med andre ombord i den samme skuta. John F. Kennedy hadde rett i at vi ikke må spørre hva landet vårt kan gjøre for oss. Det samme gjelder klima: Hva kan vi gjøre for klima? Det er et personlig ansvar. Det er også den enkeltes ansvar å minne politikerne om hvilket ansvar de har. Det er politikerne har nøkkelen til løsningen på klimakrisen. Klimakonferanser er bra, men det er ikke alene nok til å løse problemet.

LES ALLE VÅRE NYHETER OM KLIMATOPPMØTET HER

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur