Kultur

Får flere reaksjoner fra black-metalmiljøet enn fra kristne

«Her var det mye Gud og Jesus i tekstene», var reaksjonen det kristne black metal-bandet Grave Declaration fikk etter en konsert.

Bilde 1 av 3

– Infernofestivalen, en sekulær metalfestival, var interessert i å booke oss som artister, men på grunn av tekstene våre turte de ikke det, sier grunnleggeren av det kristne black metal-bandet Grave Declaration, Thor Georg Buer.

Gitaristen i bandet, Kristian Larsen, har god kjennskap til black metal-miljøet i Norge.

– Etter vi hadde vært og spilt en konsert på utestedet Rock In, var det mange som kom bort til meg etterpå og sa: her var det mye Gud og Jesus, Kristian. Men da svarer jeg alltid: jeg spiller bare gitar, jeg, sier Larsen, som selv ikke er kristen.

– Er kristen-metal uglesett i black metal-miljøet?

Ja, blant de gamle, de som var store på 90-tallet.

Utelukker tekstene deres mange lyttere?

Jeg vil tro det. Jeg har en kompis som fortalte at han hadde kjøpt den nyeste plata vår for å støtte bandet, men han ville ikke høre på den, fordi den hadde kristen tekst, sier Larsen.

Ikke så stor forskjell lenger

– Det er blitt en mer uklar grense mellom kristen og sekulær black metal, sier Buer.

Tidligere, spesielt på 90-tallet, var mange kristne kritiske til formen på musikken i kristen black metal, og tekstene i sangene ble møtt med skepsis av black metal-miljøet.

– Men det er ikke der Norge er i dag, sier Buer.

Les også: Ti metalband med kristne tekster

– Får dere flere reaksjoner fra black metal-miljøet enn fra kristne?

– Ja. Det er mange år siden kristne black metal-artister ble sparket ut av kirka. Det har vært en stor utvikling. I dag får jeg heller positive tilbakemeldinger om at tekstene går hjem hos kristne, sier Buer.

Fra black metal-miljøene er det også blitt mindre reaksjoner på tekstene.

– Vi fikk en anmeldelse i Scream Magazine, der anmelderen skrev at det gav han like lite om bandet sang om Satan, som om de sang om Gud. Det er først og fremst musikken det handler om, sier Buer.

Det samme sier Larsen.

– Jeg som ikke er troende synes det er like «cheesy» med sataniske tekster som kristne tekster. I sanger med sataniske tekster, er det egentlig samme tekst som i kristne lovsanger, bare at du bytter ut Gud og Jesus med Satan og helvete, sier han.

Fortsatt upopulært i Brasil

I Norge er altså frontene dempet, men i Brasil blir imidlertid mange sinte om noen lager musikk som de kaller black metal, men har kristent innhold i tekstene. Da det kristne bandet Antestor (der blant annet vokalist og trommis i Grave Declaration spiller) skulle på turné dit i 2013, ble de pepret med drapstrusler.

– Det har ført til at kristne black metal-grupper kaller seg for «unblack metal» eller «white metal», men vi syns det er blodharry, sier Buer.

– Ville det ikke vært mer naturlig å kalle seg unblack eller white metal, ettersom Black metal-sjangeren er definert som anti-kristelig (Wikipedia)?

– Den er ikke antikristelig slik den er i dag, men det var kanskje sånn før. Det er musikksjangeren som gjør oss til et black metal-band. Måten vi skriker på, gitarriffene og trommene, sier Buer.

Metal-lovsang

Da Buer opprettet bandet var han alene, og musikken var et verktøy for å komme i kontakt med Gud.

– Jeg klarte ikke å fokusere på Gud, for jeg hatet musikken i kirken så hardt. Argumentet jeg hørte da, var at musikken var et verktøy for å komme i kontakt med Gud. Da trakk jeg konklusjonen at det må gå an å få kontakt med Gud med en musikk som passer meg bedre, sier Buer.

I dag er Grave Declaration kjent for å være et black metal-band som synger lovsang

– Hele tanken bak bandet for min del var å lage lovsang, sier Buer.

– Får du reaksjoner fra kristne?

– Hvis du i dét legger negative reaksjoner...?

– Jeg mener begge deler.

– Ikke negative. Men flere kristne sier til meg at tekstene går rett hjem hos de. Brutalt ærlige tekster, sier han.

For Buer er metal-musikken en viktig del av troen hans.

– Jeg går ikke aktivt i noen menighet, så musikken er der jeg kommer i kontakt med Gud. Hadde jeg ikke hatt den, hadde det vært helt stille, sier Buer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur