Kultur

Påskens 
salmeskatter

Stort spenn: Påskedramaet har alt fra dyp fornedrelse til seierrik oppstandelse.­ I påskesalmene finnes hele det følelsesmessige spennet.

Mezzosopranen Marianne Beate Kielland har mange karakterer i stemmen sin, og har flust opp av tette berøringspunkter med salmematerialet. Hun makter å uttrykke ømheten som helt opplagt bør være til stede i flere av salmene. Den musikalske friksjonen med både død og oppstandelse er også til stede hele veien i hennes tolkninger – i det enorme spennet mellom fornedrelse og jubel.

Det som styrker innspillingen er den ledige, fintfølte musiseringen, fra Elise Båtnes (fiolin) og Kåre Nordstoga (orgel). Alle parter viser innsikt i materialet og helhetsuttrykket kommer fra et sted langt under overflaten.

Påsken er en forsømt høytid hva musikk angår, selv om kirker og konserthus setter pasjoner og rekviem på programmet. Slik julemusikken klinger fra alle kanaler i ukesvis, har ikke kirkens viktigste høytid fått en plass i det allmenne rom. Det er synd – men denne platen er i seg selv en god begrunnelse for, – og et viktig verktøy i kampen for å fylle det lite brukte begrepet påskemusikk.

I tillegg til kjente og kjære salmer som Påskemorgen slukker sorgen, finnes også et par arie-perler fra barokken, Bachs Erbarme dich fra Matteuspasjonen og Händels I know that my redeemer liveth.

ANMELDELSE

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur