Kultur

– Dette blir en vitamininnsprøyting

I helgen åpner den 24. orgelfestivalen i Stavanger.

– Både kunstnerisk, og som møtested for kirkemusikere, er vi blitt en stor og viktig arena. I Stavanger bispedømme har vi Europas mest internasjonale orgelpark, og nå har vi fått Nord-Europas fineste konserthusorgel, forteller organist Kolbein Haga som startet det hele i 1991.

– Det fins orgelmusikk som passer vel så bra utenfor kirkerommet. Et godt eksempel er Igor Stravinskys Vårofferet som originalt ble skrevet for to klaver, men stort sett fremføres i orkesterversjon. I kveld fremfører Olivier Latry og Shun-Young Lee verket på det nye konserthusinstrumentet, i en versjon for firhendig orgel. Dette er tett opp til den opprinnelige versjonen, og det nye orgelet har alle muligheter til å fargelegge verket orkestralt, mener Haga og gleder seg til å oppleve de to franske topporganistene.

LES OGSÅ: Organister drømmer om lærerlønn

Lørdag blir det også Musikk mot natten-konsert med Hjalmar Kvam (cello) og Kolbein Haga på orgel, som begge spiller Bach. Schola Solensis fremfører en gjenoppdaget, gregoriansk hymne som er skrevet til Stavanger bys skytshelgen, St. Svithun.

– Søndag venter vi storinnrykk til festivalgudstjeneste med Bach-kantaten Du sollt Gott, deinen Herren, lieben i liturgien, med et stort ensemble ledet av domorganist Terje Kvam.

I morgen kveld blir det to anledninger til å høre den franske organisten Gabriel Marghieri, fra Sacre Coeur-katedralen i Paris. Én solokonsert og en gregoriansk messe sammen med Choeur Grégeorien de Paris, i samarbeid med St. Svithun katolske menighet.

LES OGSÅ: Rune Bratseth ferdig i Olavsfestdagene

Olavs dåp

Ole Karsten Sundlisæters nye oratorium Olav den helliges dåp er det største kunstneriske løftet i festivalens historie og fremføres onsdag kveld. Ett hundre musikere og sangere med Rouen-operaens orkester i spissen fremfører verket som markerer tidsskillet mellom hedensk og kristen tid i Europa. Haga mener det er lett å trekke linjer til ideene som mange hundre år senere ble basis for vår egen Grunnlov. Konserten inngår som en del av årets Grunnlovsfeiring.

– Det er tusen år siden Olav den hellige og hans menn tok i mot dåpen i Rouen-katedralen. De var innleide av normannerne for å beskytte folket mot raidene fra andre vikinger. Basis for handlingen er dåpshandlingen, som var en milepel for at Norge skulle bli en del av det kristne Europa, sier Kolbein Haga.

Librettoen er skrevet av Dordi Skuggevik og fremføres på fire språk: latin, fransk, gammelnorsk og nynorsk.

LES OGSÅ: Prest og pårørende stadig oftere uenige om innholdet i begravelsen

Nytt orgelforum

Nytt i år er et samarbeid med Norsk kirkemusikksymposium som er et nyetablert forum for kirkemusikere, initiert av Musikernes fellesorganisasjon (MFO). Dette øker omfanget av tilbud for kirkemusikerne, med foredrag, seminarer og debattfora.

Nestleder i MFO, Anders Hovind, er glad for samarbeidet.

– Vi kirkemusikere sitter mye for oss selv og har behov for faglig utveksling og påfyll. Dette er et nytt tilbud og vil bli et møtested hvert fjerde år, på forskjellige steder i landet. Det vil alternere med det nordiske symposiet som også foregår hvert fjerde år, forteller han.

– Dette blir en vitamininnsprøyting for oss som yrkesutøvere, med mye musikalsk innhold. Vi skal også delta selv, i Bach-gudstjenesten utgjør våre deltagere en stor del av koret, forteller Hovind.

LES OGSÅ: Kontroversiell festivalsjef slutter

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur