Kultur

‘Han gjorde gudstjenesten til en fest’

Fredag ble Egil Hovland begravd fra Glemmen kirke.

«Takk for alle sangene du har gitt oss.» Slik hadde barne- og ungdomskorene i Glemmen kirke formulert sin siste hilsen på kransen til sin leder og inspirator gjennom så mange år, Egil Hovland.

Fredag ble han båret ut av kirken han tjente i 45 år. Korister, unge og godt voksne, sang ham ut sammen med familie, musikervenner, ordfører og fylkesmann. Ved båren lå krans fra Hans Majestet Kongen og Dronningen.

LES OGSÅ: Salmekomponisten Egil Hovland er død

Mye sang. Sang og musikk fylte kirkerommet gjennom hele seremonien, fra prosesjonen med «O store Gud vi lover deg» til utgangssangen Dette er dagen som Herren har gjort. Hele tiden med korene som forsangere og bærere av Hovlands budskap. Gjennom alt som ble sagt om organisten og musikeren ble hans rause og menneskekjære væremåte trukket fram.

LES OGSÅ: Egil Hovland hylles med festival

«Måned og sol». Biskop Atle Sommerfeldt gjenfortalte Hovlands historie om hvordan melodien til salmen Måne og sol ble til:

«Jeg sto og så på bildet av de kappekledde korene i Glemmen kirke. Plutselig løsnet de unge sangerne fra billedrammene og svevde ut i rommet som små engler. Jeg sto med et noteark i hånden, og var forundret over synet. Etter hvert landet de små englene som noter på arket, og der de falt ned, sto melodien til Måne og Sol notert. Det var bare for meg å renskrive det».

– Nå er Egil Hovland hjemme hos englenes skaper og oppdragsgiver, kanskje spiller han firhendig med Mozart og lager kor av de mange og forslåtte menneskene som synger i nådens store kor, sa biskopen.

Korbarn. Egil Hovlands vennskap med Aage Samuelsen ble også trukket fram. Sønnen Tore Hovland, fortalte at faren ville at den skulle synges i begravelsen, i komponistens arrangement for fiolin, klaver og sang. Solist var sopranen Birgit Gudim Søland, en av Egil Hovlands voksne korbarn. Tore Hovland trakterte fiolinen.

Leder av komponistforeningen, Åse Hedstrøm, trakk fram det enkle og radikale i komponistens virke:

– Musikken ble året oppe av sjenerøsitet. Selv i sine mest radikale verker viste han liten interesse for spissfindigheter. Uttrykket var alt. Både gjennom praktisk arbeid i kirken og store verker i konsertsalen. Det var musikk til åndelig fornyelse og trøst. Og til bruk.

Menighetsrådslederen i Glemmen kirke, Harald Peter Stette, takket for innsatsen i menighetslivet.

– Egil Hovland ville bygge menighet. Her var han menighetsorganist, og her var han med i menighetslivet og misjonsforening. Her fikk han utprøve sin musikk. Han gjorde gudstjenestene til en fest. Vi er takknemlige for det vi fikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur