Kultur

Nå heter det ikke lenger «Før Kristi fødsel»

I hvert fall ikke hvis man søker i Store norske leksikon.

Har du hørt om «fvt»? Ikke? Da er du ikke alene. Nå raser debatten etter at redaksjonen i Store norske leksikon har byttet ut «f.Kr» (før Kristi fødsel) med «fvt» (før vår tidsregning)».

«Vi er i ferd med å bytte ut «Før Kristus» med «Før vår tidsregning.» Poblemet er at de færreste vet hva forkortelsen «FVT» betyr. Tips? Råd? Innvendinger?», heter det i hilsenen fra leksikonredaksjonen.

Og reaksjonene uteblir ikke.

«Raddisforslag»,  mener én.

«Absurd», skriver en annen.

«Utslag av overkorrigering til det ugjenkjennelige i det sekulæres navn,» hevder en tredje.

I febraur 2009 lanserte Kunnskapsforlaget Store norske leksikon gratis på nett.

– Våre fagfolk som skriver historie bruker ofte «vår tidsregning», og leksikonets linje er å speile begrepsbruken i kunnskaps-Norge. Men det er ikke aktuelt å skifte ut teksten i alle artiklene, sier hovedredaktør Anne Marit Godal til Aftenposten.

Sjekk ut endringen her.

Endringer er ikke endelig avgjort, opplyser hun til avisen.

- Vi skal diskutere dette, og alle våre fagansvarlige og andre kan delta i diskusjonen. I gamle dager var nok en leksikonredaksjon en mer autoritær størrelse, sier Godal.

LES OGSÅ: Skal lede Norsk nettleksikon

Språkrådet anbefaler ikke de nye termene «før vår tidsregning» og «etter vår tidsregning». I en uttalelse i 2008 skrev de:

«Selv om denne benevnelsen er noe i bruk, vil Språkrådet ikke anbefale den som erstatning for den tradisjonelle «før Kristus» (f.Kr.) og «etter Kristus» (e.Kr.). I allmennspråket fungerer tidsangivelsen «før og etter Kristus» som en teologisk nøytral tidfesting av et tidspunkt for 2008 år siden. Selv om vi har fått denne tidsregningen nettopp fordi vi i over tusen år har tilhørt den kristne kulturkretsen, tar vi i dagligtalen ikke et teologisk standpunkt ved å bruke denne tidsangivelsen.»

– På villspor. Kristelig Folkeparti mener vår tidsalder er knyttet til Kristus.

Vi må ikke bli så verdinøytrale at vi glemmer vår historie og kulturarv. Store norske leksikon er på villspor når de vil omskrive tidsregningen vår, uttaler parlamentarisk leder Hans Olav Syversen i en pressemelding.

Han lurer på hva «før vår tidsalder« er relatert til, hvis det ikke er før Kristi fødsel.

– Vi må kunne vedkjenne oss vår egen kulturhistorie. Store norske leksikon bør holde seg for god for den type historieomskriving, avslutter Syversen.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur