Kultur

Forfattere: Boklov viktigst for barn

Salget av barne- og ungdomsbøker skyter i været. – En boklov er likevel viktigere for barnebøker enn voksenbøker, mener forfatterne.

I de siste fem årene fram til 2010 økte salget av bøker for barn og unge med 50 prosent. Ikke bare selger 100-årsjubilanten Torbjørn Egner, Astrid Lindgren og Anne Cath Vestlys bøker fortsatt godt. Stadig nye forfatterstemmer og illustratører legger farge til en rik barnebokflora.

Butikkdød. Salget av barnebøker foregår i all hovedsak gjennom bokhandelen, og ikke på nett. Nå frykter både Norske Barne- og Ungdomsforfattere (NBU) og Norsk Barnebokinstitutt at bokhandlene vil dø dersom vi ikke får en boklov som regulerer markedet.

– Det vil ramme bokhandlene hardt og føre til mange nedleggelser, og dermed minske barn og ungdoms muligheter til å få de bøkene som de ønsker, skriver direktør Kristin Ørjasæter i Norsk barnebokinstitutt. Hun har undertegnet instituttets høringsuttalelse om de litteratur- og språkpolitiske virkemidler.

LES OGSÅ: Skryter av bokbredde som selger dårlig

I debatten om bokomsetningen er hovedspørsmålet om vi trenger en ny boklov, eller om bokomsetningen skal underlegges vanlige konkurranseregler og operere med fripris på bøker. I denne sammenhengen er det ikke bare bransjeorganisasjonene som er bekymret for Norges brede nettverk av bokhandlere. Også de ulike forfatterforeningene har pekt på den kulturelle viktigheten av å ha en bokhandel eller flere i tettsteder og byer landet rundt.

LES OGSÅ: Advarer mot kjedelige bokkjeder

Nettsalg. Andre har vært mindre bekymret all den tid stadig flere i økende grad kjøper sine bøker på nett.

– Dette er ikke gyldig for barn og ungdom, skriver NBU i sitt høringsbrev til Kulturdepartementet.

Foreningens leder Bjørn Ingvaldsen mener nettbokhandelen ikke er noe alternativ. Der vil foreldre ha en tendens til å velge bøker og forfattere de selv husker. Nettbutikkene vil vektlegge antall solgte eksemplarer gjennom funksjoner som «kunder som kjøpte denne boka, valgte også denne».

– Bare en fysisk bokhandel kan anbefale og hjelpe til med å velge bøker, mener NBU.

De frykter at fraværet av en bokhandel vil gjøre at foreldre heller gir barna noe annet de har på ønskelisten enn bøker.

LES OGSÅ: Bokrådene et trangt nåløye også for store forlag

Uten lesebrett. Derfor er bokloven vel så viktig for barnebøker som bøker for voksne. Forfatterne påpeker at selv om mange barn får lov å låne sine foreldres lesebrett, har de færreste barn sine egne «ipader», «kindler» eller smarttelefoner. Dessuten vil barn fort velge spill og filmer eller bokapplikasjoner som ligner mest på spill eller film, påpeker forfatterorganisasjonen.

Ikke kan man arve og i liten grad gi bort e-bøker, ikke kan man finne dem på loppemarkeder eller bruktbutikker der barnebøker i dag ofte får nytt liv gjennom nye lesere.

– Vi tror at barns leselyst og dermed leseevne best opparbeides og vedlikeholdes ved at ungene har permanent tilgang til bøker, at bøkene har en like naturlig plass i barnets hverdag som leker har, og at bøker er noe man kan ty til når man selv ønsker det, skriver forfatterne.

LES OGSÅ: Les om bokbransjens superselger

Lang holdbarhet. Barnebøker er i det hele tatt ikke som voksenbøker, påpeker de. Mens voksenbøker har kortere og kortere salgsperioder knyttet til tung lansering av bestselgere og profilerte forfattere, har barnebøker svært ofte en lengre salgstid og selges jevnt over flere år selv om få barn kjenner navnet på forfatteren eller illustratøren. Mens voksenbøker forsvinner ut av salg og hyller etter kort tid, er barnebøker tilgjenglige i bokhandelen over en lengre periode.

– Svært ofte blir barn og unge oppmerksomme på en bokserie en stund etter at bøkene har begynt å komme ut, og da vil de gjerne lese flere bøker i samme serien også. Det gjør at salget av de tidligere utgivelser i samme serie også øker, påpeker forfatterne.

LES OGSÅ: Slik ble Hel ved en boksuksess

Viktigst for barn. Mens bekymringen vokser for at bokhandlere satser på stadig færre bestselgere, er barne- og ungdomsbokforfatterne glade for at deres bøker har en såpass stor plass i butikkene som de har.

– Det viser tydelig verdien det er for barn å ha en slik butikk i nærheten, mener de.

Når forfatterne helt entydig går inn for en boklov, er det fordi de mener den både vil sikre utgivelsen og tilgjengeligheten av flere og bedre barne- og ungdomsbøker.

– Vi mener også at en slik regulering av bokmarkedet for barne- og ungdomsbøker er enda viktigere enn for øvrig litteratur, skriver NBU.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur