Kultur

Litteraturkritikerprisen til Merethe Lindstrøm

Tildelt årets litteraturkritikerpris for boken Dager i stillhetens historie.

Merethe Lindstrøm ble torsdag hedret med Årets litteraturkritikerpris 2011 for boken «Dager i stillhetens historie», utgitt på Aschehoug forlag.

Prisen vant hun i skarp konkurranse med to andre nominerte i klassen for voksenbøker, Karl Ove Knausgård for «Min kamp. Sjette Bok» og Øyvind Rimbereid for «Jimmen».

Litteraturkritikerprisene omfattet også beste barne- og ungdomsbok, oversetterprisen og Årets litteraturkritiker.

Taushetspakt

Kritikerprisen for beste voksenbok har vært delt ut siden 1950. Prisen henger høyt. Utdelingen avgjøres ved skriftlig avstemning i to omganger blant litteraturseksjonens medlemmer.

– Jeg er veldig, veldig glad for akkurat denne prisen, sa en ydmyk prisvinner, etter å ha slått fast at noen bestselgerambisjoner har hun ikke hatt. Og begrunnelsen er til å lære av:

– Kritikere trenger forfattere. Men forfattere trenger også kritikere.

Prisvinner Lindstrøm debuterte i 1983 med novellesamlingen «Sexorcisten og andre fortellinger», og i dag er hun en garvet forfatter med 15 bøker på CV'n: sju romaner, seks novellesamlinger og en barnebok.

Vanskelig oppfølger

Prisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til Karin Kinge Lindboe for «Etterpå varer så lenge», en frittstående oppfølger til romanen «Stella» fra 2004 om en kreftsyk pike som nå er død. Også den boken er utgitt på Aschehoug.

Ungdommens kritikerpris for 2011/2012 gikk til Stig Sæterbakken for romanen «Gjennom natten» (Cappelen). Anders Bortne fikk hederlig omtale for «Ismannen», utgitt på Tiden.

Prisen for Beste oversettelse sto Merete Alfsen for. Prisen fikk hun for oversettelsen av A.S. Byatts «Barnas bok», som er utgitt på Oktober

Kaja Schjerven Mollerin fikk prisen Årets litteraturkritiker 2012, blant annet for sin innsats som kritiker i Klassekampen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur