Kultur

– For lite kirkemusikk på Olavsfestdagene

Kulturrådet mener Olavsfestdagene har for lite kirkemusikk til å være en kirke- og kulturfestival. Festivaldirektør Randi Wenche Haugen mener kritikken er forfeilet.

Ifølge en evalueringsrapport over festivalens program i tidsrommet 2007 – 2010, hevder Norsk kulturråd at Olavsfestdagene de siste årene har hatt for mange populærmusikalske konserter på bekostning av kirkemusikken.

På årets konsertplakat 28. juli til 4. august, står blant andre Kaizers Orchestra, danske Kim Larsen, R & B og soulsangern Raphael Saadiq, jazzmusikeren Jan Garbarek, hip hopgruppa Karpe Diem og krimforfatteren og musikeren Jo Nesbø.

Av mer kirke- og gospelprofilerte navn kommer Guy Penrod (kjent fra Bill Gaithers Homecoming), Kurt Carr, The Tallis Scholars og Nidaros Domkor, Claudio Astroni, Ton van Eck og Iver Kleives og Verdis Requiem. Det vil i tillegg bli arrangert tre salmekvelder med urfremføringer.

Hva synes du om kritikken fra Kulturrådet?

– Det er fint vi blir evaluert, og vi tar kritikken på alvor selv om vi ikke er enig i alt som fremføres. Det er ulike syn på hva som er kirkemusikk i vår tid. Likevel synes jeg kritikken fra Kulturrådet er noe forfeilet og unyansert. Vi er mye mer enn bare en kirkemusikkfestival, blant annet også en folkefest, slik det står i formålsparagrafen vår. De nevnte populærkonsertene er selvfinansierte og en del av folkefestoppdraget vårt, sier festivaldirektør Randi Wenche Haugen.

Hva er kirkemusikk? – Hvor viktig er den kirkemusikalske biten for dere?

– Den er meget viktig. Vi ønsker å tilby et program som favner tro, åndelighet, religion og spiritualitet. Men hva er nå kirkemusikk? Er det bare den høykirkelige musikken, slik noen hevder. Hva med gospel? Eller Espen Lind som har satt musikk til 10 Landstadsalmer for oss. Jeg tror ikke Guds åndelighet bare kommer til uttrykk gjennom klassisk europeisk kirkemusikk.

– Hvorfor tror du kritikken fra Kulturrådet er så hard?

– Det må du spørre Kulturrådet om. Kanskje de mener visse typer musikk er mer kirkelig enn andre? Jeg må også få minne om at Kulturrådet bare er en av omlag 20 instanser som skal vurdere tre knutepunktfestivaler, hvor vi er den ene. Det er Departementet som vil ta den endelige avgjørelsen.

Gjenreisning. – Frykter du at kritikken kan koste dere statsstøtten?

– Det vil i så fall være dypt urettferdig etter den gjenreisningen vi har gjort med Olavsfestdagene etter at den lå med brukket rygg i 2008. Den var en hårsbredd fra konkurs. Fra å være i minus på 6,8 millioner, som gjør at vi i dag ikke drives for kreditors regning.

– Hva var årsaken til uføret?

– Flere ting. En årsak var at festivalen hadde hatt mange kirkemusikalske bestillingsverk, hvor bare ett dem kostet flere millioner uten dekning. Det er flott med slike verk, men de må være økonomisk forankret.

Reagerer på Dagsrevyen. Randi Wenche Haugen undrer seg over at det i sist fredags Dagsrevy- innslag om kritikken av Olavsfestdagene, kun var Timbuktu, Kaizers Orchestra og Kim Larsen som ble trukket fram fra årets program.

– De trakk fram tre av 190 konserter. Tre folkefestkonserter som er selvfinansierte, og ikke blir belastet knutepunktpengene vi får i støtte. Ingen av årets store gospelnavn ble nevnt med ett ord.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur