Kultur

Blodig bokvår

Våren er en bloddryppende affære for forlagene, som pøser på med kriminallitteratur i tiden fram mot påske.

Tradisjonen tro pøser forlagene på med krimutgivelser samtidig som de første vårtegnene viser seg.

Vi har sjekket krimtrøkket hos forlagene, og det ser ut til å bli en krimvår av dimensjoner.

Cappelen Damm. Cappelen Damm har en rikholdig liste hva grøssende nyheter angår denne våren. Forlaget har nytt fra kjenninger som Val McDermid med «Fever of the Bone» (engelsk tittel), Arne Dahl med «Etterskjelv», Jeffrey Deaver med «Det knuste vinduet», (arbeidstittel) og Arnaldur Indridason med«Irrganger».

Vi har dessuten store forventninger til kriminalromanen «Hypnotisøren». Den er en stor suksess i både Sverige og Danmark, har fått strålende anmeldelser og ble raskt en listetopp, melder Inger Skarre i informasjonsavdelingen.

Opptakten i boka er som følger: For å få fortgang i etterforskningen av en drapssak tar politimannen Joona Linna kontakt med legen og hypnotisøren Erik Maria Bark. Bark bryter et gammelt løfte om aldri mer å praktisere hypnose, og en skremmende kjede av hendelser settes i gang.

Boka er kreditert Lars Kepler og det er et forfatterektepar, ved navn Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril, som skjuler seg bak pseudonymet. «Hypnotisøren» er første bok i en planlagt serie på åtte bøker.

Cappelen Damm har også to norske krimutgivelser på gang. Jørgen Jæger er aktuell med kriminalromanen «Karma», mens Christopher Grøndahl og Arne Svingen står bak «Lenket». «Lenket» beskrives som en bygdekrim med en spennende historie, og dette er første bok ut i en planlagt trilogi.

Aschehoug. Aschehoug forlag kjører på med sin amerikanske krimkomet Chelsea Cain som kommer med den tredje boka om den vakre seriemorderen Gretchen Lowell på norsk. Dermed er det duket for ny runde med nattsvart krim med tortur og mørk redsel i førersetet.

Cain er en storselger i USA og har etter hvert etablert seg godt i Norge også. Allerede før boka var på lager måtte vi trykke opp mer. Tittelen på den nye utgivelsen er «Hjerterått», melder Vidar Strøm Fallrø, som er markedsansvarlig i avdelingen for skjønnlitteratur og dokumentar.

Forlaget har også tro på danske Jussi Adler-Olsens nye kriminalroman. Han følger opp «Kvinnen i buret» (2009) med årets «Fasandreperen».

Dansk er også krimdebuterende Michael Katz Krefeld, som slipper «Før stormen» med handling lagt til Norge.

Storselgere som Ian Rankin, Fred Vargas og Josh Bazell er også aktuelle denne våren, med henholdsvis «Spesialenheten», «Vampyrens hevn» og «Eksgangster».

Av norsk krim byr forlaget på operasanger Øystein Wiiks kriminalromandebut, med handling til det nye operabygget og tittelen «Dødelig Applaus».

Tom Kristensen slipper sin nye krim «Dypet» i juni.

Gyldendal. Fem norske krimutgivelser står på Gyldendals meny før påske.

Guro Sibeko har skrevet en actionfylt roman. «Ctrl+Alt+Delete» er som en blanding av Modesty Blaise og politisk kriseroman, sier Gro Bråten i informasjonsavdelingen om Sibekos ferskeste.

Det er videre duket for Merete Junkers «Tvillingen», Rune Nøstviks «Aksjonen», K.O. Dahls «Kvinnen i plast», Gunnar Kopperuds «Tilfluktsrommet» og Thomas Engers «Skinndød».

Også Kjell Ola Dahl er tilbake med ny krim, med politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich som denne gangen får forsterkninger fra en kvinnelig kollega. Det handler om kvinner som om og om igjen trekkes mot «bad guy».

Av oversatte godbiter skilter forlaget med titler signert den danske forfatterduoen Lene Kaaberbøl og Agnete Friis, svenske Camilla Läckberg, britiske Mo Hayder og svenske Johan Theorin.

Og tidligere i år gjorde forfattersøstrene Åsa Träff og Camilla Grebe fra Sverige seg bemerket med krimromanen «En slags fred». «En overraskende velkomponert debut med høyt spenningsnivå», kvitterte Dagsavisen.

Kagge, Schibsted og Piratforlaget. Ruben Eliassens «Vi dør så sakte» er den ene av Kagges to kriminalromaner denne våren.

Dette er en hardbarket kriminalroman, og hans første bok for voksne etter suksess med fantasyserien «Phenomena» for ungdom, opplyser informasjonssjef i forlaget, Raymond Vik. Han opplyser videre at forlagets andre krim nok også kommer til å få en del oppmerksomhet. Den er signert Siri Lill Mannes, og heter «66° Nord».

Fra Schibsted Forlag meldes det om nye godbiter fra henholdsvis svenske Leif GW Persson med «Faller fritt som i en drøm», britiske Peter James «Død manns fotspor» samt amerikanske Robert Masellos «Blod og is».

Piratforlaget har allerede gitt ut svenske Liza Marklunds samarbeid med den amerikanske bestselgerforfatteren James Patterson. Med «Postcard Killers» har de skrevet en voldsom internasjonal thriller i et høyt tempo.

Håkan Nesser er også i Piratforlagets stall og aktuell med «Carmine Street» en annerledes krim fra New York.

Videre har forlaget to debutanter på vårlista. Norske Espen Holm har skrevet «Syk pike», en miljøthriller som nesten kan virke skremmende aktuell. Svenske Kristina Ohlsson har skrevet «Askepott», om en liten pike som blir borte på toget på vei til Stockholm.

Det blir en krimvår sterkt preget av fargene gult og blått. For verdt å merke seg er det at også svenske Helene Tursten er aktuell med en ny Irene Huss-krim på norsk. Den kommer i mars og har fått tittelen «Det lumske nettet».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur