Kultur

Støttet kirkebranner får plass på scenen

Black metal-sangeren Gaahl får stor rolle på Den Nationale Scene.

Han har flere voldsdommer bak seg, og har aktivt støttet kirkebranner. 26 mai står han på scenen.

Gaahl, med døpenavnet Kristian Espedal, får en viktig rolle i musikalen Svartediket, som settes opp som Den Nationale Scenes festspillforestilling i mai.

Som teatersjef er det ikke min oppgave å dømme folk som har gjort opp for seg. Derfor tenkte jeg utelukkende på Kristians kunstneriske ferdigheter da jeg inngikk kontrakt med ham. Hans fortid er ikke min sak, sier Bjarte Hjelmeland til Bergens Tidende.

Støtter kirkebrenning. Gaahl var lenge frontfigur i det bergenske black metal-bandet Gorgoroth, men etter splid innad i gruppen, stiftet han sammen med et annet bandmedlem God Seed. I det siste har han tatt en pause fra black metal og vært vokalist i den såkalte vikinggruppen Wardruna.

Han har aktivt har gått ut og støttet kirkebrannene i Norge på begynnelsen av 1990-tallet.Så sent som i 2007 sto han frem i en canadisk dokumentarfilm, «Metal - a headbangers journey», der han blant annet sa at han selvsagt støttet kirkebrenning hundre prosent.

- Det burde vært mye mer kirkebrenning, og det vil det også bli i fremtiden, sa Gaahl i dokumentarfilmen.

Voldsdømt. Han kom har også vært i offentlighetens søkelys av andre grunner. Blant annet ble gruppen anmeldt for dyremishandling etter en konsert i Polen.

Vi kjøpte 130 saueskaller på et slakteri, og har ikke plaget noen dyr, var Gaahls kommentar etter at dyreblod fløt på scenen. Han satt lenge inne etter en meget omtalt voldsdom i Sunnfjord. Black metal-sangeren ble i 2005 dømt til 14 måneders fengsel for mishandling av en 41 år gammel mann på en fest i sitt eget hjem. I dommen het det at Gaahl hadde stått for «rå, massiv og langvarig vold mot fornærmede». Fra før hadde han tre andre voldsdommer, ifølge Bergens Tidende.

Gaahl har imidlertid i flere intervjuer gitt uttrykk for at han har lagt fortiden bak seg.

Jeg er en annerledes person i dag, sa han til det tyske bladet Rock Hard i mars i fjor, og siktet blant annet til hvordan han på 1990-tallet vanket sammen med høyreradikale, var med i gjengoppgjør og hadde «falske venner», som han uttrykte det.

Myteskikkelse. Når Gaahl debuterer på teaterscenen, er det i rollen som myteskikkelse i Arild Brakstads og Arne Longvastøls historie om Svartediket i Bergen. Musikalen handler om grusomme handlinger ved og i bergensernes mest kjente drikkevann. Blant annet fortelles historien om tusenvis av uønskede barn som blir druknet i Svartediket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur