Kultur

Fra Brand til branding

– Har vi noen annen åndelighet enn penger? Ibsens Brand sjokkerte den unge Calixto Bieito med sin radikale tale om Gud. Nå spør teaterinstruktøren hva åndelighet kan bety i dag.

Da Calixto Bieito (43) var student, lånte han Ibsen på biblioteket. Han leverte ikke tilbake, men leste bøkene i filler. Han begrep seg ikke på Brand. Spørsmålene var mange.

Sjokkert

– Hva var spørsmålene da og hvilke spørsmål har du nå til Brand?

– Da var spørsmålene veldig religiøse. Jeg kom til universitetet fra en jesuittskole der jeg fikk en svært streng utdannelse av prestene. Likevel ble jeg sjokkert da jeg leste Brand og så hvor radikalt Ibsen brukte Gud. Det var til og med strengere enn på jesuittskolen, svarer Bieito.

– I dag er spørsmålene hva det betyr å være seg selv i det mest individualistiske øyeblikket i den vestlige del av verdenshistorien. Hva betyr det å være konsekvent? Hvilke kompromisser er jeg villig til å gjøre? Hva betyr åndelighet i dag? Har vi noen annen åndelighet enn penger? Fortsatt har vi følelser, men er det noe annet enn vårt ego som driver følelsene våre?

Enklere

– Hvis vi går til røttene av den kristne tro, kommer vi langt fra det den protestantiske og katolske kirke står for i dag.

– På hvilken måte?

– Det var en enklere tro, nærmere den buddhistiske. Åndelighet var ikke ensbetydende med business, men handlet om solidaritet, generøsitet og å leve i harmoni med opphavet. Nå er kirken, i hvert fall Den katolske, blitt et storkonsern på linje med Mercedes-Benz. Pave Pius samarbeidet med nazistene, og kirken har løyet om det.

Provoserte

Prøvene på Nationaltheatret starter først i mars. Så langt står det bare spørsmål i instruktørens røde notatbok. Han betegner teksten som titanisk på linje med Don Quijote og Faust.

– I hvilken grad vil du gjøre Brand til en forestilling om religiøs fundamentalisme?

– Tanken har slått meg, men da vil publikum forsvinne. Det vestlige teaterpublikum er ikke religiøse. Religiøs fundamentalisme er noe du finner i islam og i ultrakonservative miljøer i USA, men ikke her. Fortsatt lurer jeg på hvilket punkt forestillingen vil dreie rundt. Visst har vi fundamentalisme i vår del av verden også, men da handler det heller om andre temaer som penger. Brand er en tekst som er full av tanker Ibsen har funnet hos Kierkegaard og Schopenhauer. Stykket provoserte til debatt i Norge da det kom. Jeg vil ikke redusere det til et stykke om en enkel prest som går seg vill i fjellet.

Som nyutdannet så Calixto Bieito mye Ibsen på Teatre Romea der han i dag er kunstnerisk sjef. Han lovte seg selv aldri å spille Ibsen.

– Selv om teateret var Spanias sterkeste på Ibsen, var de ikke alltid gode. Det var for realistisk teater. Jeg liker trollene hos Ibsen.

Trollene

– Hvor finner du trollene i Brand?

– Du finner det i hauken, og så finner du det i alt det mørke. Særlig i tredje akt der de er enige om å ofre barnet, er det veldig mørkt. Det gir tanker om Joseph Conrad og Mørkets hjerte. Jeg ble sjokkert første gang jeg leste dette. Tenk å ofre sitt lille barn for en idé!

Calixto skutter seg over historien Ibsen presenterer: Gutten Alf er syk. Beskjeden fra doktoren er at de må flytte til et bedre klima for å redde guttens liv og helse. Brand tolker dette som en fristelse til å oppgi sitt kall. Han får kona Agnes med seg på at de skal bli. Alf dør.

– Dette sjokkerer meg fortsatt.

Det offisielle Ibsen-nettstedet Ibsen.net presenterer Brand slik: Brand er en ung prest med en sterk kallstanke. Han mener at kristendommen er blitt utvannet og de kristne slappe og fylte av kompromisser, og krever at tro og liv må henge sammen, og at viljen må være det bærende i menneskenes liv.

Sven Nordin

Calixto Bieito har vært i Oslo flere ganger for å se forestillinger på Nationaltheatret på jakt etter den perfekte Brand. Etter å ha sett Markens grøde var han ikke i tvil. Sven Nordin var mannen. Utover Nordins faglige dyktighet, vil Bieito fremheve

hans energi, generøsitet og hans karisma. Tidligere har Nordin spilt fogden i Brand. Nå gruer og gleder han seg til å være Brand som stiller fogden til rette.

– Jeg er ydmyk innfor en stor oppgave og kjenner en skrekkblandet fryd med tanke på en så kjempesvær tekst. Å forløse en så sterk og sammensatt personlighet som Brand er noe enhver skuespiller drømmer om. Jeg er klar for en spennende reise sammen med Calixto Bieito, sier Nordin.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur