Kultur

Lessing fikk litteraturprisen

Den engelske forfatteren er vinner av Nobels litteraturpris 2007. Bøekene hennes må du til antikvariater og bibliotek for å finne

Lessing er «den kvinnelige erfaringens epiker, som med skepsis, hete og visjonær kraft har tatt en splittet sivilisasjon til gransking», heter det i begrunnelsen fra Svenska Akademien.

– Det er jo helt fantastisk! Jeg har tidligere tenkt at hun burde hatt prisen. Det er strålende at hun nå har fått den, sier Ellisiv Lindkvist, kulturredaktør i Fett.

Hun fremhever at Doris Lessing har et uvanlig variert forfatterskap bak seg.

– Hun regnes som en feministisk forfatter, har hun også kraft til å nå ut over den båsen?

– Å være en feministisk forfatter burde ikke være til hinder for også å være en almengyldig forfatter. Man ønsker jo ikke å være spesielt opptatt av kjønn, men for å nå dit, må man kanskje påpeke en del saker som har med kjønn å gjøre. Dette er noe av feminismens paradoks. En forfatter som har skapt enkelte av de mest komplekse kvinnerollene, er Henrik Ibsen. Men ingen kaller ham feministforfatter av den grunn. På samme måte vil jeg kalle Doris Lessing en universell og almengyldig forfatter.

– Er hun fortsatt aktuell blant unge lesere?

– Absolutt. Hun skriver stoff som angår oss i dag. Bøkene hennes fortjener å bli lest.

– Har du en favoritt?

– Det er vanskelig å velge en enkelt. Men jeg har hatt stor glede av de to selvbiografiene hennes, samt Den gyldne notatbok. Dessuten er den fabelaktig flott den serien på fem bøker som heter Children of Violence. Særlig den siste boka, som på norsk har tittelen Byen med de fire porter, sier Ellisiv Lindkvist.

Sully Prudhomme var den første til å motta Nobelprisen i litteratur i 1901. Doris Lessing er den ellevte kvinnen som får prisen. Forrige kvinne var østerrikske Elfriede Jelinek i 2004. Ellers ser listen slik ut:

Wislawa Szymborska (1996), Toni Morrison (1993), Nadine Gordimer (1991), Nelly Sachs (1966)Gabriela Mistral (1945), Pearl Buck (1938), Sigrid Undset (1928), Grazia Deledda (1926) og Selma Lagerlöf (1909).

Helene Uri, forfatter og språkviter, synes det er «svært hyggelig» at Doris Lessing får prisen.

– Jeg har et sterkt forhold til hennes bøker. Bøkene hennes er utrolig forskjellige. Hun har en bredde i sitt forfatterskap som er beundringsverdig. En bok som har gjort et uslettelig inntrykk på meg er Det femte barnet. Hun har også skrevet Jane Olmers dagbøker som hun leverte til forlaget under falsk navn og ble refusert, sier Uri.

Doris Lessing (født 1919) har gitt ut bøker som The Grass is Singing (1950), romansyklusen Children of Violence (1962) og hennes kanskje mest kjent roman The Golden Notebook (1962).

Hun er 87 år og ble født i det nåværende Iran av britiske foreldre. Hun vokste opp i den daværende britiske kolonien Rhodesia (nå Zimbabwe) og gikk på en katolsk skole, selv om familien ikke var katolsk.

Prissummen er på 10 millioner svenske kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur