Kultur

I barndommens kirke

Countrysangeren Bjøro Håland er tilbake i sin barndoms kirke. Denne uka har han spilt inn salmer og bedehussanger til en ny CD i Grindheim kirke.

Countrymusikken har mye til felles med salmer og kristelige sanger. Countrysangene er preget av en melankolsk lengsel. Mens countrysangene gjerne handler om hjemlengsel, er det mer snakk om himmellengt i salmene, sier Bjøro Håland.

Bjøro setter seg ned på en benk på kirkegården utenfor Grindheim kirke. Noen få meter fra benken er graven til Bjøros far, som døde for sju år siden. Her ligger også mange andre slektninger og venner begravet.

Jeg hadde en god oppvekst noen kilometer fra denne kirken. På en måte lengter jeg tilbake til det som var, samtidig som jeg ikke har noe ønske om å flytte hit igjen, sier Bjøro, som også har mange gode minner knyttet til Grindheim kirke.
Her ble jeg døpt og her ble jeg konfirmert. Jeg var ofte med foreldrene mine til kirken. En gang husker jeg at det var besøk av en biskop. Vi ungene lekte «slå på ringen» utenfor kirkemuren, og så kom biskopen og ville være med, smiler Bjøro.

I mange countrysanger blir det sunget om det man har forlatt. Hvordan er det med ditt forhold til kirken har du forlatt den?
Jeg har ikke vært noen ivrig kirkegjenger, det skal jeg innrømme. Men jeg har alltid vært i kirken når det er høytider. Selv om jeg på en måte har forlatt det nære fellesskapet i kirken, har jeg fortsatt min barnetro. Den har jeg alltid hatt. De ligger der som en fundament i livet mitt.

Hvordan kom ideen om å spille inn en plate med salmer og kristelige sanger?
Jeg har tenkt på det i flere år, men så spurte Helge Westby i plateselskapet Grappa om jeg ville spille inn en slik plate. Da tente jeg på ideen med en gang, forteller Bjøro Håland.
De siste månedene har brukt mye tid med å lese salme og sangbøker. Sammen med familie og venner plukket han ut 50 sanger som han kunne tenke seg. Etter en grundigere gjennomgang, har han endt opp med 17.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur